Милатовић: Црна Гора придаје велики значај јачању регионалних веза

Танјуг
Милатовић: Црна Гора придаје велики значај јачању регионалних веза

ПОДГОРИЦА- Домаћин самита Процеса сарадње у југоисточној Европи (SEECP), председник Црне Горе Јаков Милатовић саопштио је да званична Подгорица завршава предсједавање овом регионалном иницијативом, а наредна предсједавајућа је Сјеверна Македонија.

У обраћању на отварању самита, Милатовић је рекао да  је протекла година донијела бројне изазове, који су учинили још очигледнијом важност блиске сарадње и партнерства за трајну стабилност и отпорност југоисточне Европе.

Оцијенио је да је протеклу годину обиљежило  низ “позитивних помака на европској агенди”, отварање преговора са Скопљем и Тираном, давање статуса кандидата Сарајеву, Кишињеву и недавно, одобравање визне либерализације за Приштину.

“Постављена као свеобухватни приоритет нашег предсједавања, европске интеграције остају главни катализатор неопходних политичких, институционалних, економских и безбједносних реформи за аспиранте из нашег региона и шире. Регион мора да пронађе консензус како би заједничким напорима кренуо напред и убрзао процес интеграција. Чланство у Европској унији, стога, не треба посматрати као једнократну реч, већ као трајну равнотежу међусобне одговорности и бенефита”, казао је Милатовић.

Подсјетио је да је Црна Гора недавно обиљежила 6. годишњицу чланства у НАТО-у и додао да се придруживање “Алијанси може посматрати као увод у приступање државе ЕУ”.

Он је рекао да је привилегија, да на самом почетку мандата има прилику да са највишим званичницима учесница SEECP-а размјени мишљења о могућностима даљег развоја регионалне сарадње у оквиру овог значајног форума.

“Црна Гора придаје велики значај јачању регионалних веза, а регионалну сарадњу посматра као предуслов укупног развоја, стабилности и обезбеђивања бољег квалитета живота свих наших грађана”, поручио је Милатовић.

Саопштио је да су пријетње проистекле из инвазије Русије на Украјину довеле безбједност на сам врх регионалних и европских политичких агенди и додао да су чланице SEECP-а дубоко забринуте због тренутних тензија у региону, те да очекује да ćе се кроз мир и дијалог доћи до одрживих рјешења.

Милатовић је подсјетио да је мото предсједавања Црне Горе иницијативом “SEE of culture, SEE of cooperation” и да је велики потенцијал за интензивнију сарадњу и међусобно разумијевање уграђен и у културне везе које зближавају учеснице SEECP-а, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана