Милановић:Влада нарушава партнерске односе Хрватске и САД

Танјуг
Foto: Танјуг

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић је на изненада заказаној конференцији за новинаре поново осуо паљбу по влади, премијеру Андреју Пленковићу и министру одбране Мариу Баножићу, за којег је рекао да лаже и да је цијела влада под теретом корупције.

Милановић је рекао да му није јасно зашто је влади потребно толико времена да спроведе одлуку у вези са понудом владе САД о куповини више половних борбених возила типа Бредели.

За њега је, казао је, та одлука већ донијета, уз подсјећање да је министар Баножић управо због тога љетос био у Пентагону.

Притом је приметио да не зна да ли је Баножић тада тамо све схватио с обзиром на то да, како је казао, не зна енглески.

Милановић је рекао и да је опремање Хрватске копнене војске једно од стратешких питања за земљу и подсетио да је разматрање америчке понуде почело још 2017. на иницијативу Хрватске и тадашњег министра одбране Дамира Крстичевића.

Навео је и да је програм рада владе за период 2020. - 2024. предвиђа да ће до 2021. довршити опремање ХВ-а возилима Бредли.

Поновио је да се по свим елементима ове понуде практично ради о донацији с обзиром на то да је укупна цена отприлике 150 милиона долара плус ПДВ, као и да се понуда заснива на комбинацији донације, улагања и куповања опреме, док су возила одабрали хрватски стручњаци.

"Често имам посла с дибидусима", рекао је предсједник хрватске државе и упозорио да преиспитивање америчке понуде у посљедњем тренутку нарушава партнерске односе са САД.

"Ствара се утисак као да Американци желе да нас насанкују и увале нам нешто лоше, неко старо гвожђе", рекао је Милановић и додао да се Американцима чуди на толиком стрпљењу.

Подсјетио је да влада има рок до краја јануара да одлучи, а ако понуда САД не буде реализована, Милановић је најавио да ће тражити одговорност оних који у томе учествују, пре свих премијера Пленковића.

Подсетио је и да је ријеч о 84 возила борбена возила 62 топа, 34 митраљеза, као и 41 радиоуређај.

Понуда укључује и финансијску донацију од 45 милиона долара, симулаторе, трансфер, рекао је Милановић.

Председник је истакао да све ово показује да Пленковићеви људи не знају да раде свој посао или да, како је рекао, он нема повјерење у њих.

За њега је каже најодговорнији Пленковић, јер се овде не ради о доношењу, већ о спровођењу одлуке.

На питање да ли он пожурује ову набавку из личног интереса, Милановић је рекао да је његов интерес јака Хрватска.

Притом је истакао да верује Крстичевићу, бившем министру одбране, а не Баножићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана