Милановић: Желимо нормалне односе са Србијом

Срна
Милановић: Желимо нормалне односе са Србијом

Београд - Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је вечерас да Хрватска жели нормалне односе са Србијом, али да се може поново десити да затвори границу.

"Хрватска може да заустави улазак Србије у ЕУ. Ја то не желим. Желимо нормалне односе", рекао је Милановић и додао да је Хрватска мјерама штитила своје националне интересе и границе и да, уколико процјени да треба, може опет да их затвори.

Милановић је за РТС оцијенио да се српска власт понаша "као да управља земљом трећег свијета" и да Србија "мора да се понаша као организована држава".

Он каже да Србија мигранте дијелом треба да шаље пут Мађарске, дијелом преко Румуније, а дијелом кроз Хрватску, оцијенивши да је зид са мађарске стране границе ругло Европе.

Милановић тврди да је одлука Србије да забрани улазак возила која превозе хрватску робу дискриминаторска, за разлику од одлуке Хрватске која је забранила улазак свих камиона.

"Хрватска је оно учинила недискриминаторно, да заштити националне интересе и пошаље поруку - жљуди, сарађујте с намаж. Након тога, Србија уводи дискриминаторку мјеру против хрватске робе, што је противно Споразуму о стабилизацији и придруживању", рекао је Милановић.

Он каже да Хрватска након тога забрањује улазак возилима са српским таблицама, додајући да у аутобусу може бити 50 Хрвата. "То је реторзија", рекао је Милановић.

На питање новинара да ли је Загреб био под притиском Брисела да отвори границу, Милановић каже да је члан Европског савјета и да "нико тамо није о томе хтио да разговара". "Не знам ко би вршио притисак на Хрватску", рекао је Милановић и додао да то сигурно нису службеници Европске комисије.

Хрватски премијер тврди да никада није рекао да су Срби варвари и да је његова изјава "погрешно цитирана и извучена из контекста". "Рекао сам Мађари граде зид према варварима..., односно /мађарски премијер Виктор/ Орбан Арапе доживљава као варваре", рекао је Милановић.

Он каже да се залаже за Србе и да су његови преци као партизани "бранили Србе од усташког зулума".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана