Милановић запријетио Пленковићу овлашћењима из Устава

Танјуг
Foto: ГС

ЗАГРЕБ - Предсједник Зоран Милановић упутио је још једно писмо премијеру Андреју Пленковићу од којег тражи да предузме мјере из своје надлежности због неприхватљивог понашања министра одбране Марија Баножића, са којим је већ данима у јавном сукобу.

Милановић је у писму запријетио да ће, уколико влада и њен министар наставе са оваквим поступањем, примјенити члан Устава у сегменту одбране, а како наводи, у сврху заштите интереса Хрватске.

Милановић, између осталог, каже да је влада на неприхватљиво поступање Баножића до сада упозоравана на више начина, али да је реакција изостала.

Зато се, каже, сада обраћа директно премијеру.

 "Министра сте ви поставили и за њега одговарате. Међутим, као Председнику Републике и Врховном команданту ОСРХ дужност ми је да заштитим Оружане снаге те вас стога позивам да предузмете мере из своје надлежности у циљу омогућавања нормалног функционисања и развоја Оружаних снага РХ", наводи, између осталог Милановић у писму Пленковићу.

Премијера је позвао да се, како наводи, уздигне изнад страначких и личних разлога и да "при поступању водите рачуна о интересу Републике Хрватске и Оружаних снага РХ".

Милановић је прво писмо Пленковићу послао 28. октобра када је од њега тражио да "министра одбране врати у законске оквире и спречи штету за Оружане снаге РХ".

 Јавни сукоб Милановића с једне и Божиновића и Пленковића с друге стране траје данима, а све је почело када је министар одлучио да смијени једног бригадира, чему се предсједник успротивио. Услиједила је Милановићева забрана Баножићу да се обрати на церемонији приређеној поводом пријема регрута у Пожеги.

А потом јавно је изреволтирани Баножић оптужио предсједника да је хтио да шаље војску преко границе у БиХ, а затим у Вуковару рекао да је вријеме за опозив Милановића, због психичких проблема које има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана