Милановић забринут због става Аустрије о Хрватској у Шенгену

Танјуг
Милановић забринут због става Аустрије о Хрватској у Шенгену

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић изразио је данас забринутост због изјава аустријских званичника о уласку Хрватске у Шенген и мисли да је, како каже, то обрачун других чланица ЕУ преко леђа Хрватске.

“Видим изјаве из Аустрије које ме забрињавају. Мислим да је то обрачун преко наших леђа међу неким другим чланицама Европске уније. Ту се онда укључила Аустрија која има унутрашње, видљиве али мени нејасне, разлоге зашто то ради", каже Милановић, саопштено је из његовог кабинета.

Оцијењује да "све у свему, није добро".

"У сриједу долази аустријски канцелар у Загреб, у посету Пленковићу који је рекао да је све то рјешено, међутим изгледа да није. Надам се да ће бити рјешено. Када ћу разговарати с аустријским канцеларом заговарат ћу улазак у Шенген", навео је Милановић у изјави за медије у понедељак, у Вараждину, коментаришући став аустријског министра унутарњих послова да није вријеме за проширење Шенгенскокг простора.

Према мишљењу Милановића, Хрватска је била технички спремна за улазак у Шенген још 2016.

“Од тада, могли смо већ постати чланица Шенгена. Све друго је политика. Наша влада покушава, за сада није успјела, надам се да хоће”, додао је.

Хрватски предсједник је став да се такве одлуке не рјшавају лобирањем, као што то говоре представници владе.

“Нема лобирања када си држава, прије свега је политика, став и програм. Лобирање је мутна, али регулирана дјелатност. Хрватска не лобирала, Хрватска заступа, Хрватска се бори. Нисмо лобистичка асоцијација, ми смо Република Хрватска, чланица смо ЕУ, чланица смо НАТО-а. Ако нам је нешто важно, онда се каже - не може даље”, појаснио је Милановић.

Додао је да је БиХ најбољи примјер да се лобирањем не може постићи резултат.

“Када чујем да се нешто лобирало код високог представника, као Хрват се осјећам отужно. Нема лобирања, постоји предлог и након тога захтјев”, закључио је хрватски предсједник, пренели су хрватски медији.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана