Милановић вратио Главашу чин и одликовања

Срна
Милановић вратио Главашу чин и одликовања

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић поништио је одлуке о одузимању одликовања и чина Бранимиру Главашу, оптуженом за злостављање, мучење и убиства осјечких Срба.

Седам одликовања и чин Главашу је 2010. одузео тадашњи предсједник Иво Јосиповић.

Одлука предсједника Хрватске објављена је јуче у Народним новинама, а наводи се да је донесена 21. маја на приједлог Канцеларије за одликовања и признања Хрватске и то “на основу двије судске одлуке које представљају преокрет у случајевима 'селотејп' и 'гаража' у којима се Главаш терети за ратни злочин”, преносе медији.

Главаш је, поводом ове одлуке, на свом “Фејсбук” профилу написао да Хрватска има предсједника који поштује Устав и законе.

“Хвала Богу да имамо предсједника који поштује Устав, законе Хрватске и судске праксе, а не као она жкокошж која је, након што је изгубила предсједничке изборе, показала средњи прст цијелој нацији”, написао је Главаш.

Главаш, који је пред предсједничке изборе прошле године дао подршку Милановићу, рекао је тада да му се Милановић свиђа као политичар и да је увијек био коректан према њему.

Милановић се тада од те подршке оградио, тврдећи да “то није његово друштво”.

Уставни суд Хрватске је 2015. године оборио пресуду којом су Главаш и његови помагачи осуђени на затворске казне од пет до 10 година. Разлог је био процедуралан - у пресуди је рат 1991. године назван агресијом, а Хрватска је тада још била у Југославији.

Оптужница у случају “селотејп” терети Главаша и његов “тим” за убиство десет лица српске националности у Осијеку, те покушај убиства још једног Србина.

Одлуком Врховног суда 2016. године укинута је првостепена пресуда у истом случају и поступак враћен на почетак. Главаш је до тада одслужио већи дио осмогодишње казне у затворима у БиХ, гђе је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Ново суђење у случајевима “гаража” и “селотејп” заказано је након што је Врховни суд почетком јануара прошле године укинуо одлуку ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда из марта 2019. према којој се поновљено суђење Главашу требало одвојити од поступка његовим саоптуженицима.

Главаш је некадашњи осјечко-барањски жупан, оснивач ХДЗ-а и ратни челник Секретаријата за одбрану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана