Зоран Милановић је нови предсједник Хрватске

Агенције
Зоран Милановић је нови предсједник Хрватске

Зоран Милановић, кандидат Социјалдемократске партије (СДП), нови је предсједник Републике Хрватске, показују резултати Државнe изборнe комисије Хрватске.

 

Резултати након више од 89 одсто обрађених гласова говоре да је бивши хрватски премијер освојио 52,92, а Колинда Грабар-Китаровић 47,08 одсто гласова.

На такав исход указивали су и резултати излазних анкета, објављени у 19 часова.


Ови избори оцијењени су као најнеизвјеснији досад, с обзиром на малу разлику између кандидата десног и лијевог центра.

Подсјетимо, и у првом кругу избора 22. децембра Милановић је побиједио. Тада је имао 29,55 одсто гласова, а Грабар-Китаровић је била друга са 26,65 одсто.

Право гласа данас је имало 3,8 милиона бирача у Хрватској и иностранству, готово 5.400 више у односу на први изборни круг. Као и у првом кругу, бирачи су могли гласати на укупно 6.533 бирачких мјеста, у Хрватској их је 6.409, у иноземству, односно у 47 држава, 124, од чега трећина (44) у Босни и Херцеговини.

Зоран Милановић је хрватски правник и политичар, бивши предсједник Владе Републике Хрватске и некадашњи лидер СДП-а. Прије уласка у политику, Милановић је радио у Трговачком суду у Загребу, а након тога у Министарству вањских послова. Био је члан мировне мисије ОЕСС-а у Азербејџану, те савјетник хрватске мисије при Европској унији и НАТО-у у Бриселу.

Током предсједничке кампање и изборних дебата и Зоран Милановић и Колинда Грабар-Китаровић су у неколико наврата спомињали и износили ставове о БиХ па је тако Милановић оптужио протукандидаткињу да је односе са Сарајевом упропастила, али он је, међутим, изјавом да су “џихадисти у БиХ реалност” практично показао да се од тада актуелне предсједнице када је ријеч о виђењу ситуације у БиХ не разликује баш много.

У суштини и Грабар-Китаровић и Милановић имају сличан став о представнику Хрвата у Предсједништву БиХ, што значи да избор Жељка Комшића ниједно не подржава. Ипак, питање је како Милановић гледа на сигурносне изазове у БиХ, које је проблематизирала Колинда. Такође, тешко је очекивати драстичнији помак у рјешавању односа ове двије државе и сада када је Милановић изабран за предсједника. Ту прије свега треба истаћи неријешен спор у вези изградње Пељешког моста, од којег дефинитивно ни Милановић неће одустати и који се увелико гради. Поред тога, ту је и питање имовине БиХ у Хрватској, као и наплата новца за кориштење воде из акумулације Бушког језера, с обзиром на то да Хрватска БиХ не плаћа све.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана