Милановић унаприједио генерала којем судe за злочине над Србима

Агенције
Милановић унаприједио генерала којем судe за злочине над Србима

ЗАГРЕБ - Невладина организација Документа из Загреба упутила је протест јер је предсједник Хрватске Зоран Милановић унаприједио генерала којем се суди за ратне злочине над Србима.

 

Документа је на својој страници објавила протест након што је Милановић додијелио почасни чин бригадног генерала Ђури Матузовићу, једном од команданат Хрватског вијећа одбране (ХВО), којег Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине.

Тужилаштво БиХ подигнуло је 30. децембра 2016. оптужницу против Матузовића, Иве Оршолића, Таде Оршолића, Марка Доминковића, Јосе Недића, Марка Блажановића, Мате Живковића, Анте Живковића и Стјепе Ђурића.

У Документи наводе да се оптужене терети да су од друге половине априла 1992. до јула 1993. године, за вријеме међународног оружаног сукоба који је трајао и на ширем подручју општине Орашје, као припадници структура ХВО-а у Орашју, Војне полиције и полицијских структура као и стражара у логорима и заробљеничким центрима, Средњошколском центру у Орашју и Основној школи „Доња Махала“, починили ратни злочин над већим бројем жртава српске националности са подручја Орашја и околине. На терет им се ставља и почињење злочина против човјечности, односно учествовање у прогону становништва српске националности мотивисано националним, етничким, културним и вјерским разлозима.

-Одлуком о додјели почасног чина предсједник Републике Хрватске омаловажава рад правосуђа сусједне земље и узнемирава преживјеле жртве повреда међународног хуманитарног права - наводе у Документи.

Суђење у Судом БиХ,  подсјећају, почело је у августу 2017, а свједочило је више од стотину свједока.

-Суђење у овом предмету није се дуго одвијало због пандемије и препорука Кризног штаба, боловања предсједнице вијећа и промјене члана Судског вијећа - кажу они. Додају да је управо јуче одржано ново рочиште.

-Због истог мјеста и времена почињења кривичних дјела ратног злочина и злочина против човјечности, кривични поступак против Мирка Јурића спојен је с поступком који се води против наведене деветорице те им се суди истовремено. Оптужница против Јурића, припадника Војне полиције 106. бригаде ХВО-а, којом му се на терет ставља убиство једне особе, мучење и злостављање неколико особа као и силовање двије особе, подигнута је 23. марта 2017. Наглашавамо да су злочини према цивилима заточеним у згради некадашње Основне школе „Доња Махала“ били предмет још једног кривичног поступка у којем су правоснажно утврђене чињенице о нечовјечном поступању према цивилима. За те је злочине осуђен Мате Баотић, заповједник II одјела Војне полиције 106. бригаде ХВО-а -  наводе у Документи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана