Милановић: Стабилност рубље омогућује Путину наставак рата у Украјини

Anadolija
Милановић: Стабилност рубље омогућује Путину наставак рата у Украјини

ЗАГРЕБ - Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић коментарисао је најаву предсједника Русије Владимира Путина о мобилизацији додатног броја војника за рат у Украјини, поручивши како рат сада улази у најкритичнију фазу.

Током учешћа на конференцији “Дан великих планова” посвећеној условима пословања у Хрватској, хрватски предсједник Зоран Милановић посебно се осврнуо на рат у Украјини те актуелне најаве о јачању војних снага из Русије на фронту у Украјини.

Говорећи о глобалним финансијским кретањима и њиховом предвиђању, предсједник Милановић је упозорио на непредвидивост ситуације с обзиром да је “руска рубља, након почетка рата у Украјини, најприје драматично девалвирала а потом упала у стање стагнације и стабилности веће од оне коју је имала прије почетка рата”.

Додао је како овакво стање рубље омогућава даљњи продужетак руског рата у Украјини јер се рат може финансирати, а уз то је важним оцијенио чињеницу да је Путин због економске стабилности задржао унутрашњу политичку подршку.

Указао је на финансијско оптерећење које су услијед ових збивања доживјеле источноевропске државе које нису приступиле еврозони, као што су Мађарска, Пољска и Чешка. “Евро који нам долази из Нове године биће нам добар пријатељ”, поручио је Милановић.

“Од почетка упозоравам како је ово ужасно опасна ситуација”, изјавио је Милановић на питање новинара о најавама ескалације рата у Украјини. Упозорио је на разлику Ковид кризе и рата у Украјини нагласивши како је коронавирус био појава која је “дошла сама од себе и коју је било скоро немогуће контролисати”.

“Циљ запада је да се Русију исцрпи да више никад не буде у стању направити нешто слично. Пола године касније видимо да Русија са 150.000 војника укупно, то су професионални војници на уговор, није у стању направити нешто, што је немогуће. Сад иду у додатну дјеломичну мобилизацију тако да би дио професионалне војске могао отићи у пјешаштво”, изјавио је. Додао је да поновне пријетње нуклеарним оружјем од стране Путина не види као главни проблем у овом тренутку. “Као проблем видим да Русија није економски сломљена, а требала је бити у неколико мјесеци.

Догодило се управо супротно, што Путину даје политички простор код куће”, изјавио је. Милановић је поручио како се Хрватска придружила НАТО-у, односно заштити од стране САД-а, понајвише због угрозе која је Хрватској прије двија деценије пријетила из Београда. Истакао је како Хрватска остаје солидарна с државама партнерима унутар НАТО-а, додао је како Украјина није чланица НАТО савеза те оцијенио како Хрватска нема довољно капацитета за преданост интензивнијем савезништву с Украјином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана