Милановић: Србија је добродошла у ЕУ, а има их који не желе да признају Косово

Танјуг
Милановић: Србија је добродошла у ЕУ, а има их који не желе да признају Косово

ВИЉНУС/ЗАГРЕБ- Предсједник Хрватске Зоран Милановић, који присуствује НАТО Самиту у Виљнусу, изјавио је да је Србија, што се њега тиче, добродошла у Европску унију.

"Срби морају да одлуче гдје су, што се мене тиче, добродошли су, али морају да одлуче гдје су", рекао је Милановић у изјави новинарима након првог дана самита.

Примећујући многе контрадикторности, Милановић је рекао да је на самиту говорио о ситуацији на Косову и Метохији о, како је навео, нападу на Кфор и потреби да се призна "косовска независност".

"Позивамо Украјину у чланство у НАТО, а међу нама има још оних који не желе да признају постојање Косова", навео је Милановић.

Каже да је говорио и о ситуацији у Босни и Херцеговини коју је, појашњава оцијенио бољом него што је била, али незадовољавајућом.

"То нас се све тиче, то је дио сигурносног окружења у којем Алијанса делује", рекао хрватски предсједник.

Говорећи о још неким контрадикторностима када је ријеч о приступању неких земаља ЕУ, Милановић је рекао:

"С друге стране, с нама у НАТО-у равноправно сједе челници Албаније, Сјеверне Македоније и Црне Горе који су већ годинама добро дошли у најдемократскији и најделикатнији војни савез на свијету, а у преговорима за ЕУ се држе негдје тамо... нигдје. То је чак дискриминација, то је једно неодрживо противрјечје", рекао је шеф хрватске државе.

Упитао је шта те земље раде у НАТО, ако не испуњавају неке друге вриједности.

Он је негирао да Хрватску на самиту представљају двије делегације и истакао да су у Виљнусу битни једино шефови делегација, јер они једини говоре.

О одлучивању на НАТО самиту, Милановић је рекао да се одлуке доносе без знања Хрватске и да то, како је казао, јавност мора да зна због могућих послједица.

"Овдје се доносе одлуке које имају страховито дубоко, тектонско значење и Хрватска у томе учествује. Нико од нас, па ни ја, ни Пленковић, ни министар нисмо учествовали у оним битним стварима о којима сазнајемо у посљедњем тренутку", рекао је Милановић.

          Додао је да то није критика упућена НАТО, али да, како каже, у временима као што је данашње, а које је "грозно и опасно и неке ствари не желимо да видимо, то наши људи морају да знају".

          Осврнуо се и на заокрет Турске по питању уласка у Европску унију и додао да се у многим питањима не слаже са предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, али да је он, упркос кампањи против њега, побиједио на послједњим изборима.

"Ердоган је добио изборе, побиједио је тесно, али је побиједио. У западним меинстрим медијима водила се дивља кампања против њега. Да мора отићи… Ја се с неким стварима које он прича не слажем уопште. Па он је у Загребу рекао да треба укинути Дејтонски споразум. Гле, друже, копаш ми по очима. Ердоган тражи да Турска уђе у ЕУ? То ће бити тешко с таквим ставовима. По чему Турска да, а Албанија не? Заокрет је, да. Окренуо је леђа Путину", казао је Милановић, преноси загребачка Н1.

Рекао је и да "ЕУ пати од страховитог мањка демократичности" и као пример навео премијера Мађарске Орбана.

"Орбан ће говорити из перспективе мађарског премијера. Неком се не свиђа, али он брани своје интересе, а интереси су Мађари у Украјини који се масовно мобилизују", навео је Милановић.

Што се тиче Украјине и НАТО, рекао је да је Украјини обећано чланство у НАТО-у "уз 50.000 услова".

"То је једно обећање уз 50.000 услова, што сигурно неће задовољити Украјинце, али то је таква одлука, ми ту не можемо ништа да промијенимо", рекао је Милановић и додао да су се чланице Алијансе сложиле да је будућност Украјине у савезу, али да Кијеву није уручена позивница нити је дат временски рок за њено приступање НАТО.

         

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана