Милановић: Савезници, САД су моја фамилија, Русија није

Танјуг
Foto: архива

ПЛИТВИЦЕ - Хрватски предсjедник Зоран Милановић изјавио је данас на Плитвицама да не жели да се Хрватска у ситуацију у Украјини уплиће више од оног што, како је рекао, по инерцији мора.

Изабран је, каже, за предсjедника Хрватске, а не да буде космополитички моралиста.

"Некима се то не свиђа, неки лупетају да сам руски човjек, јуче сам био амерички, не желим да се Хрватска у то уплиће више него што по инерцији мора", рекао је Милановић.

Он је новинарима рекао да руског предсjедника Владимира Путина никада није коментарисао и да је за њега постоји Русија као, како је рекао, врло опасна држава.

"С Русијом треба другачије. То је држава са 6.000 нуклеарних бојних глава, разорним оружјем и другом врстом политичке културе. Од Русије не очекујем ништа. Имам очекивања од савезника, прије свега САД, то је моја фамилија у ширем смислу. Русија није", рекао је Милановић.

Русија је, додао је, напала Украјину и Украјина је ту највећа жртва, не Русија, не Запад.

"У сваком рату има злочина па и у овом, али нема зверстава како је било у нашем рату", рекао је Милановић, пренијели су хрватски медији.

Коментаришући санкције које је Запад увео према Жељку Руњи, Хрвату познатном у свјетском нафтном бизнису, због сарадње са Русијом, Милановић је рекао да је он његов пријатељ и неки даљи рођак.

"Он је мој пријатељ и неки даљи род, али он је амерички човјек, њега је у Москву довео Рекс Тилерсон. Кад је ''Еxxон'' ушао у пројект с ''Росњефтом'', њега је Тилерсон довео. То је што се тиче Руње. Где је тренутно, не знам, он се враћа у Загреб, ту ће живети. Он је хрватски држављанин", рекао је Милановић.

Од тога ће, каже, штете имати Русија и Европа, а не Американци.

Док ће Кинези, додао је, бројати новце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана