Милановић: Рат у Украјини плаћа несрећни народ, а не хипстери у Њујорку или богати Руси

Танјуг
Милановић: Рат у Украјини плаћа несрећни народ, а не хипстери у Њујорку или богати Руси

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је данас да са невјерицом и страхом прати рат у Украјини, чију цијену плаћа "несретни народ", а не "хипстери у Њујорку или богати Руси".

Указујући да ће за два дана бити годишњица рата, Милановић каже да просто не може да вјерује да се то догађа и да иде у правцу у коме иде.

Подсјетио је и да он годину дана говори о томе ко је одговоран за тај сукоб и ко је шта требало да направити, те додао да од сада то више неће чинити.

Дотакао се и изјаве Рона ДеСантиса, републиканског гувернера Флориде који се сматра једним од најизгледнијих противкандидата бившем предсједнику Доналду Трампу за номинацију странке за надолазеће председничке изборе.

Милановић је рекао да је ДеСантис критиковао америчког предсједника Бајдена, који је у понедјељак посјетио Кијев, а у уторак Варшаву и додао да је овај републиканац страх од Русије у НАТО државама прогласио неутемељеним јер се Русија показала "војном силом трећег реда".

За демократског шефа државе рекао је да је забринут за границе на другом крају свијета, а није "учинио ништа за безбједност" америчке границе.

Упитао је шта је закључак и истакао да он то сугерише све вријеме украјинског сукоба, иако је предсједник мале Хрватске, у нади да ћ се ствар зауставити, јер је све опасно и неконтролисано. За ДеСантиса је рекао да је један од навише позиционираних Американаца, који, како је рекао, има дебело упориште, али не у естаблишменту, већ у бирачком тијелу.

Поновио је да је сукоб у Украјини и "амерички рат, као што је руски" те да ће се договор на крају постићи између Вашингтона и Москве.

"Цијену не плаћају шминкери на Флориди, хипстери у Њујорку, нити богати Руси још увијек, не они најбогатији, него плаћа тај несретни народ и ми који се тресемо", рекао је Милановић, пренио је хрватски портал Индекс.

Рекао је и да су "неки људи у Европи" сукобу у Украјини пришли с "тоталним набојем емоција и мржње".

За хрватског шефа дипломације и премијера Андреја Пленковића, у контексту хрватског придруживања производњи муниције за Украјину рекао је да "знају потребе украјинске војске", али не и хрватске, "јер их се то не тиче".

Министар спољних послова Гордан Грлић Радман је ове седмице коментарисао Милановићеву изјаву да Хрватска стоји катастрофално по питању залиха стрељива, рекавши да је он то говорио "онако, лаконски". Милановић је с тим у вези упитао одакле се министар разумије у то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана