Милановић први хрватски предсједник који неће присуствовати конститутивној сједници Сабора

Срна
Милановић први хрватски предсједник који неће присуствовати конститутивној сједници Сабора

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић неће присуствовати конститутивној сједници Хрватског сабора у сриједу, 22. јула, чиме ће постати први предсједник у историји који неће доћи на конститутивну сједницу.

У кабинету хрватског предсједника "Јутарњем листу" је речено да је доношењем одлуке о сазивању прве сједнице Хрватског сабора Милановић испунио Уставом предвиђену улогу.

Због епидемиолошке ситуације на конститутивну сједницу били су позвани само предсједник Хрватске, предсједник Владе Андреј Пленковић, предсједник Врховног суда Ђуро Сеша, који је уједно и предсједник Државне изборне комисије, као и предсједник Уставног суда Мирослав Шепаровић.

Бивши директор Државног протокола и шеф протокола предсједника Хрватске Милада Привора рекла је да је тачно да су сви досадашњи предсједници присуствовали конститутивној сједници Сабора и да је овај потез предсједника неуобичајен.

- То је церемонијални чин гдје је уобичајено присуство предсједника Републике. Он доста тих церемонијалних ствари неће практиковати, нема прописа да треба да буде присутан, то је ствар воље, али свакако да је неуобичајено. Биће таквих неуобичајених потеза још - навела је Привора.

Конститутивна сједница новог сазива Хрватског сабора биће одржана у сриједу од десет часова, а посланици ће морати да носе заштитне маске и дезинфикују руке.

У главном дијелу сале због поштовања дистанце у саборским клупама сједиће 89 посланика, 54 ће их бити на галерији, а осморо у мањој сали одмах до главне, која ће бити отворена како би могла да се прати сједница.

У четвртак, 23. јула, од десет часова биће одржана седница на којој ће бити представљен програм нове владе и министри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана