Милановић позива Београд да укине закон о јурисдикцији

Танјуг
Милановић позива Београд да укине закон о јурисдикцији

Загреб - Лидер Социјалдемократске партије и бивши премијер Зоран Милановић позвао је данас власти у Београду да укину закон о универзалној јурисдикцији истакавши да ће након тога све бити у реду.

У противном, тврди, конфликт ће бити неизбјежан.

Милановић је, након разговора са предсједником Републичке координације удружења Домовинског рата "Др. Фрањо Туђман" уром Дечаком, рекао да, ако је некад и постојало разумијевање за тај закон, данас га сигурно нема и Србија га мора укинути.

"Начин је да сједнемо за сто и релативно брзо билатерално договоримо ко је за шта надлежан, у противном нам неће остати друго него да заштитимо националне интересе", рекао је Милановић.

Не намјеравају се, како је рекао, ситно искаљивати и уцијењивати и нећемо се понашати као Словенија према нама, али проблем прогона људи је велик.

"То нећемо толерисати. Ми немамо такав закон и немојте нас терати на то", рекао је Милановић, пренијели су хрватски медији.

Милановић је још једном замјерио одлазећем министру спољних послова Миру Ковачу што није био присутан када је Србија у Бриселу отворила поглавље 23.

Он је упозорио да ће то поглавље у једном тренутку морати бити блокирано уколико се Хрватска и Србија не буду договориле о рјешењу проблема који произлази из овог закона.

"Позивам власти у Београду да то ријеше. Нека укину тај закон и све ће бити ок", казао је Милановић према коме, када су у питању права бранитеља, има пуно отворених питања за које се ни не зна јер је ХДЗ-ова мантра била да је он то рјешио за 100 година, а испада да није тако.

Милановић је "запретио" да би и Хрватска, ако се нешто не учини, могла увести исти закон.

"Није рјешење да улазимо у конфликте без потребе, али ако буде потребе ући ћемо у сукоб. Замислите да Хрватска уведе такав закон. Нико неће моћи изван Србије, људи ће бити несигурни. Натјерате ли нас на то, направићемо то. Немојте нас терјати да тако заврши", рекао је шеф СДП-а

Милановић, који је у кампањи уочи предстојећих ванредних парламентарних избора у Хрватској, рекао је да је ово био први пут у десет година да је позван на овакав један састанак и да се одазвао са задовољством, те да је једна од главних тема био српски закон о универзалној јурисдикцији.

"Кључни разговор је наравно био о ситуацији с хибридним законом који има Србија, а на основу којег се суди хрватским бранитељима за наводна кривична дијела почињена на подручју бивше Југославије с чиме имамо озбиљан проблем који ћемо морати рјешавати", закључио је Милановић.рекао је Милановић.

Како је рекао, начин на који то мисли рјешавати је најпре разговор, али ако то не буде ишло Милановић не искључије заостравање политике према Србији.

Рекао је да разочаран начином на који је том проблему приступила актуална влада, а један од највећих криваца му је министар спољних и европских послова Ковач.

"Натјера ли нас Србија на то, увешћемо исти закон", рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана