Милановић: Политички удар Пленковића на уставни поредак и демократију

Танјуг
Милановић: Политички удар Пленковића на уставни поредак и демократију

ЗАГРЕБ - Предсjедник Хрватске Зоран Милановић је у данашњем обраћању у директном телевизијском преносу на Хрватској радио телевизији рекао да политичким ударом на уставни поредак и демократију премијер Андреј Пленковић Хрватску враћа у доба када су обавијештајне службе биле под директном контролом владајуће странке.

Коментаришћу намјеру Владе да Војну бебзбједносно-обавештајну агенцију стави под директно управљање Министарства одбране, он је упозорио хрватску јавност на, како каже, озбиљну пријетњу уставно-правном и демократском поретку који спрема Влада Андреја Пленковића, преноси Хина.

“Умјесто поштовања уставне процедуре за именовање директора Војне безбедносно-обавијештајне агенције и супротно устаљеној демократској пракси, Влада је припремила неуставно ријешење према којем би привременог челника Агенције постављао и разрјешавао министар обране.

Желим бити јасан: то је политички удар Андреја Пленковића на уставни поредак и демократију који Хрватску враћа у доба када су обавијештајне службе биле под директном контролом владајуће странке”, упозорио је хрватски председник.

Он је додао да ХДЗ-ова Влада сада поново жели страначку контролу над Војно безбједносно-обавијештајном агенцијом која би у том случају била сасвим изузета од демократског и цивилног надзора.

“Као предсједник Републике и уједно Врховни заповједник Оружаних снага Републике Хрватске позивам Владу да то не чини јер ћу бити присиљен да реагујем у складу са својим овлашћењима”, истакао је Милановић и додао да нови директор војне Агенције мора бити именован како је и предвиђено хрватским Уставом, усаглашавањем Предсједника Републике и предсједника Владе, уз претходно мишљење Хрватског сабора.

Како је навео, све изван те уставне процедуре представља политичко насиље које угрожава демократски поредак у земљи. Милановић је подсјетио да је обавјештајно-безбједносни систем стављен под демократску контролу, тако што је цивилна обавијештајна служба издвојена из Министарства унутрашњих послова, а војна обавештајна служба из Министарства одбране.

Обије службе, додао је, стављене су под цивилни надзор и управљање предсједника Републике и премијера, званичника с највећим демократским изборним легитимитетом.

“Тако је, у највећој мјери, сузбијена политизација обавијештајних служби и онемогућена злоупотреба од стране политичких странака на власти. Иако сам рачунао да ће код предсједника Владе превладати разум и одговорност према држави, након данашњег његовог иступа бојим се како он већ дуго планира страначки удар на Војно безбједносно-обавијештајну агенцију”, оцијенио је Милановић.

Он је додао да је Пленковићу предложио у септембру прошле године разријешење садашњег директора Агенције, након резултата ванредног надзора Канцеларије вијећа за националну безбједност који је потврдио сумње о незаконитости у раду те Агенције.

“Предсједник Владе одбијао је сваки разговор о новом директору и до дан данас није сматрао потребним да се усагласи о именовању, иако је то дужан по Уставу. Умјесто усаглашавања, сведоци смо уцијене предсједника Владе који је, преко министра обране, самостално предложио кандидата и тражи од мене да га прихватим”, рекао је Милановић и додао да је увјерен да хрватски војници неће учествовати у “насртајима Владе на уставни поредак”.

“Ипак, дужност ми је да упозорим да ћу предузети све мјере из надлежности Врховног заповиједника према војним особама које би пристале да учествују у потчињавању Војне безбједносно-обавијештајне агенције политичком надзору и управљању било које политичке странке”, рекао је хрватски предсједник и позвао премијера да заустави политизацију војске и војне агенције.

 Како је додао, ако Влада у томе успије, исти модел прети и другим институцијама које су још увијек под демократском контролом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана