Милановић: Покушаји унитаризације БиХ руше сваки могући компромис

Срна
Foto: Вечерњи.хр

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је да су вишедневни разговори о изборној реформи у БиХ пропали због покушаја унитаризације те земље, те истакао да нема оправдања за одржавање избора којима се неће обезбиједити легитимна заступљеност Хрвата.

"Ако се Хрватима у БиХ на изборима не обезбиједи легитимна заступљеност, такви избори немају ни политичког ни демократског оправдања" наводи се у писаној изјави Милановића коју је објавио мостарски портал “Дневник”.

Милановић је оцијенио да је пропаст разговора о изборној реформи резултат непознавања суштине Дејтонског споразума, непоштовања равноправности и конститутивности свих народа у БиХ те одбијања прихватања легитимне заступљености Хрвата у органима власти у БиХ.

"Својим досадашњим политичким дјеловањем, а посљедњих мјесеци систематским рушењем сваког могућег компромиса или договора о измјенама Изборног закона, они заправо раде на унитаризацији БиХ" рекао је Милановић.

Према његовим ријечима, на тај се начин свјесно и циљано ради на штету БиХ.

Преговори странака у Федерацији БиХ о измјенама Изборног закона, који су вођени под менторством администрације САД и ЕУ, јуче су завршени без икаквог договора.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић је за неуспјех оптужио лидера СДА Бакира Изетбеговића, те истакао да нема услова за одржавање избора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана