Милановић Пленковића назвао "удбашенковићем"

Танјуг
Foto: Taнјуг

ЗАГРЕБ - У хрватској јавности настављено је оптуживање предсједника и премијера Зорана Милановића и Андреја Пленковића поводом захтјева за помиловање некадашњих југословенских и хрватских обавештајаца, Јосипа Перковића и Здравка Мустача, које је суд у Минхену осудио на доживотне робије, због помагања у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића.

Милановић је, наиме, поново оптужио Пленковића да "удбашким методама" прозива генерале, потписнике захтева за помиловање Перковића и Мустача, а чланове ХДЗ-а позвао је да реагирају, иначе, ће у противном, каже, бити помагачи "удбашенковићу".

Милановић је, након конференције "Хрватска какву требамо - Зеленим развојем против климатске кризе“, Пленковића назвао "удбашенковићем" и додао да је премијер "плод комунистичког режима" који је хрватске генерале прогласио "ситним удбашким пудлицама", као и да је "перфидан, зао тип".

Реагујући на Пленковићеве изјаве у вези са захтЈевом за помиловање Перковића и Мустача, Милановић је рекако да једино он може да помогне генералима, који су својим потписом подржали генерали из Домовинског рата.

"Ти људи су проглашени олошем, извињавам се на ријечи. То је рекао ''удбашенковић'', по класичној удбашкој методи, ја сам рекао да је то удбашка странка и да је то банда...", рекао је Милановић.

Како преноси хрватски портал Индеx, Милановић је потом опишрно образложио зашто то говори, рекавши да "коме год је мајка радила у болници и имала картоне генерала, коме год је ћаћа радио у канцеларији директора Телевизије Загреб, дакле партијске контроле мисли и утеривача мишљења, и ко год је предавао комуникологију у комунизму, тај је знао да га штити Удба".

За Удбу је притом рекако да је крпа изнад шпорета "која усисава смрад и негативне паре". "Е та напа је била Удба, у визури овог шпорета - партије, за коју су радили ''удбашенковић'' и слични. И данас се ''правити грбав'' и оптуживати људе који су изнијели Домовински рат да су промотери и заштитници удбаша - то могу само људи који су прошли удбашку школу", навео је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана