Милановић: Пленковић се сада зноји, а ја гледам

Танјуг
Милановић: Пленковић се сада зноји, а ја гледам

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је данас да неће журити са сазивањем консултација о формирању нове владе, додавши да се преговара на све стране, али, како истиче, много прљавије, а мандатар ће бити онај ко му донесе доказ да има већину од 76 посланика.

-Видим шта се догађа. Кад неко пружи доказ да има подршку већине нових саборских заступника, добиће мандат. Преговара се на све стране, као и увијек, али још прљавије. Мислим да би се странке требало да се држе онога што су говориле у кампања и доста јасно сигнализирале - рекао је Милановић и додао да то није порука за Домовински покрет, који је у кампањи био изричит да неће преговарати о сарадњи у власти са ХДЗ-ом.

Милановић каже да је био спреман да буде нови хрватски премијер, те да је све у кампањи позивао да не гласају за ХДЗ.

-Циљ је био окупити Хрватску против зле организације коју предводи невјероватан човјек (Андреј Пленковић) спреман на све лоше ствари које је радио. Он то не види, ја му нисам предсједник. Не знам само шта је са овима из ХДЗ-а којима јесам предсједник. Он се мора усагласати са својим сарадницима. Мислим да се он тренутно јако зноји и треба се знојити. Због високе температуре -примијетио је иронично Милановић.

Подсјетио је да је ХДЗ на априлским парламентарним изборима освојио пет мандата у сабору мање у односу на претходне изборе.

-Нека проба да састави владу с људима који су категорички рекли да не желе с њима. Не, он оптужује мене, ја не преговарам -  рекао је Милановић новинарима током посјете општини Будиншчина.

Оцјењујући да ће састављање парламентарне већине и владе бити "тешка борба" са, како каже, пуно рунди и у различитим дисциплинама, Милановић тврди да је "тек почело".

-Рокови су јасни, преговори трају…. Не бих никада изводио блудне радње у политичком смислу које су извођене 2015. године. Бићемо стрпљиви, ако неко донесе доказ да има подршку 76 посланика, тај ће добити мандат. Тај мора то и да докаже, наравно - навео је Милановић.

Увјерен је да је Пленковић, као носилац листе ХДЗ на изборима за Европски парламент, направио себи одступницу у Бриселу, сматра да и треба да оде тамо одакле је дошао.

-Човјек си је припремио одступницу у Бриселу. Нека иде тамо, одакле је и дошао. Тамо му је мјесто удијелио му га је (Томислав)  Карамарко, односно (Јадранка) Косор. … Сад му је овдје ужасно компликована ситуација. Кажем, зноји се човјек, а ја гледам - рекао је Милановић.

На питање о евентуално новим парламентарним изборима, Милановић каже да се у датим околностима то намеће од првог дана, али да то мора бити одлука неког трећег.

-Овдје постоје они који би добили, они који не знају како би завршили и они који би сигурно изгубили и можда више никада не уђу у сабор. И зато с те позиције не очекујем ништа добро за Хрватску ни политички систем, него само оно што неко сматра да је добро за њега лично - навео је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана