Милановић писао Пленковићу: Војсци Хрватске се у Босни и Херцеговини не допушта присуство

Г.С.
Милановић писао Пленковићу: Војсци Хрватске се у Босни и Херцеговини не допушта присуство

ЗАГРЕБ - Уред предсједника Републике Хрватске објавио је данас писмо које је Зоран Милановић упутио премијеру Андреју Пленковићу 22. децембра, предлажући састанак ради рјешавања проблема у подручју спољне политике, одбране и националне безбједности, на које до данас није одговорено.

"Предсједник Владе РХ не само да није одговорио на писмо Предсједника Републике, него није показао ни интерес за састанак и разговор, чиме изравно онемогућује рјешавање проблема у подручју спољне политике, одбране и националне безбједнисти те штети усклађеном дјеловању хрватске државне власти", истичу у саопштењу из Уреда предсједника.

Подсјећају да је Милановић у протеклих годину дана упутио седам дописа Пленковићу у циљу рјешавања проблема у подручју спољне политике, одбране и националне сигурности, "али предсједник Владе РХ није одговорио нити на један, односно није показао ни најмање интереса да се ти проблеми почну рјешавати".

Милановић је навео у писму да се Хрватској не допушта судјеловање у операцији ЕУРФОР АЛТЕА у Босни и Херцеговини, у којој судјелују чак и државе које нису чланице ЕУ-а.

"Оваквим приступом тијела Европске уније третирају Републику Хрватску, своју пуноправну чланицу, на неприхватљив начин и томе се морамо супротставити. На жалост, по овом су питању такође изостале консултације и договор", стоји у писму.

Милановић у писму посланом Пленковићу у децембру пише, између осталог, да му је, према Уставу, дужност бринути за редовно и усклађено дјеловање те стабилност државне власти у Хрватској те оцјењује како, "на жалост, хрватска државна власт, барем када су у питању спољна политика, одбрана и национална сигурност, не дјелује усклађено нити се ради о редовном стању".

Као примјер навео је да на подручју спољне политике Влада "повремено преузима одређене иницијативе и обвезе без нашег претходног разговора и покушаја заузимања заједничког става, што је супротно нашој уставној обвези да сарађујемо у обликовању и провођењу вањске политике".

Додао је да се "због изостанка комуникације и договора" не проводи ротација нити попуна упражњених мјеста шефова дипломатских и других представништава Хрватске у иноземству те навео да "зато на данашњи дан имамо четири празна мјеста, док је чак 45 шефова представништава на дужности дуже од уобичајеног мандата од четири године, при чему су неки ушли и у осму годину мандата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана