Милановић критиковао Пленковића због одбацивања амандмана о конститутивности

Бета
Foto: Вечерњи.хр

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић изразио је у писму премијеру Андреју Пленковићу незадовољство што је влада дала сагласност на Закључке Савјета ЕУ.

Закључци се односе на проширење и процес стабилизације и придруживање. Како Милановић тврди, њима се не гарантују права Хрвата у БиХ као конститутивног народа.

“Предсједник Милановић је у писму изразио своје незадовољство и противљење усвојеним Закључцима Вијећа ЕУ јер се њима не гаратују права Хрвата у Босни и Херцеговини као конститутивног народа”, наводи се у саопштењу прес службе хрватског предсједника, уз оцјену да је ријеч о владином “пропусту”.

Поступак владе Хрватске, која је, како се додаје, дала сагласност на Закључке Савета ЕУ, неприхватљив је Милановићу, поготово што је на тај начин одступила и од ставова усаглашених и прихваћених на седници Већа за националну сигурност.

Истиче се да Милановић сматра да влада Хрватске, као пуноправне чланице ЕУ, није смела да подржи Закључке Савјета ЕУ који не гарантују права Хрвата у БиХ као конститутивног народа.

“Увјерен да је заштита конститутивности и права Хрвата у БиХ уједно стратешки национални интерес Хрватске, предсједник Милановић упозорио је предсједника владе да Хрватска убудуће не може да подржи ни један заједнички документ организација којих је Република Хрватска чланица, а који неће садржавати темељне елементе заштите Хрвата у БиХ као што су конститутивност и легитимна заступљеност у тијелима власти”, наводи се у саопштењу.

Такође се закључује да се “једино тако може заштитити и национални интерес Републике Хрватске”.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана