Милановић писао Пленковићу: Подршка Закључцима штети Хрватима у БиХ

Г.С.
Милановић писао Пленковићу: Подршка Закључцима штети Хрватима у БиХ

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић упутио је данас писмо предсједнику Владе Хрватске Андреју Пленковићу због, како је навео, пропуста Владе у поступку доношења Закључака Европског савјета о проширењу и процесу стабилизације и придруживања, усвојених у уторак у Бриселу.

Милановић је у писму изразио незадовољство и противљење усвојеним Закључцима Савјета јер се њима не гарантују права Хрвата у БиХ као конститутивног народа.

Милановићу је неприхватљив поступак хрватске Владе, која је дала сагласност на Закључке, поготово зато што је на тај начин одступила и од ставова усаглашених и прихваћених на сједници Вијећа за националну сигурност.

Милановић сматра да Влада Хрватске, као пуноправне чланице Европске уније, није смјела да подржа Закључке Европског савјета који не гарантују права Хрвата БиХ.

Увјерен да је заштита конститутивности и права Хрвата у БиХ уједно стратешки национални интерес Хрватске, Милановић је упозорио Пленковића да Хрватска убудуће не може подржати ниједан заједнички документ организација чија је чланица, а који не садржи основне елементе заштите Хрвата у БиХ, као што су конститутивност и легитимна заступљеност у органима власти.

- Једино тако се може заштитити и национални интерес Хрватске - навео је Милановић у писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана