Милановић открио планове, има посао за Китаровићеву

index.hr
Милановић открио планове, има посао за Китаровићеву

Новоизабрани хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је у уторак, у првој изјави након изборне ноћи, како се чуо с премијером Андрејем Пленковићем и актуелном предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић те другима из Хрватске, Европе и свијета који су му честитали на избору, преноси index.hr.

“Истина, чули смо се, назвао ме и он и госпођа Китаровић. Јучер сам одговарао на поруке, честитке, разговарао с људима у Хрватској и Еуропи и свијету”, казао је Милановић којег су новинари дочекали на његовој кућној адреси.

Коментарисао је и ријечи премијера Пленковића да ће између њих бити “тврда кохабитација” рекавши како не зна што то значи.

''Рекао сам да ћемо бити најбољи пријатељи колико је то могуће у политици. Не знам што то значи тврда кохабитација, треба погледати у Устав да видимо што то значи.''

Китаровићевој ће понудити амбасадорско мјесто

Милановић је рекао да ће дати подршку Грабар-Китаровић одлучи ли она након дужности предсједнице наставити дипломатску каријеру. “Да, хоћу. Није одговорна ни за каква казнена дјела и била је предсједница”, казао је. 

Рекао је како га је јуче звао и турски предсједник Реџеп Ердоан те да није разговарао са српским предсједником Александром Вучићем. 

“Нема везе, све што сам рекао фактографски је точно, ради се о односима држава, а радићемо посао у оној мјери у којој то предсједник смије”, појаснио је.

Не размишља о враћању Титове бисте

Што се тиче повратка Титове бисте у Уред предсједника, о чему се шпекулише у јавности као једном од првих потеза, Милановић је рекао да о томе уопште не размишља.  “Пантовчак није музеј, хрватских предсједника је било четверо прије мене, ово раније можемо ићи до краља Томислава”, казао је.

Осврнуо се и на мало гласова које је добио у БиХ те рекао: 

“Кад бих ја то узимао особно, не бих никад ни ишао тамо. Ја ћу без обзира на гласове и новац тај посао радити срчано”.

Милановић не зна још када ће се одржати инаугурација те додаје како процедуру око тога води његов тим. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана