Милановић: Оптужница против хрватских пилота могла би погоршати односе између Срба и Хрвата у БиХ

Срна
Foto: Klix.ba

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић сматра да би се тужбом Србије против четворице припадника Хрватског ратног зракопловства (ХРЗ) могли погоршати односи између Хрвата и Срба у БиХ.

То је поручио прошле седмице, оцијенивши да је ова тужба неутемељена.

Члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а Милорада Додика је поново назвао савезником Хрвата у БиХ.

“Нама ово не одговара због односа с Републиком Српском и Додиком. Сада су избори у Босни и Херцеговини. Дакле, Хрвати и Срби у Босни и Херцеговини су, нажалост, али тако је, упућени једни на друге. Ово контаминира тај простор. Не очекујем од Додика да сада оптужи Београд. Но, Додик је хрватски савезник у Босни и Херцеговини. То морамо схватити и тако се понашати. Ово квари релативно добре односе Хрвата и Срба у Босни и Херцеговини. Овим се тиме гази, растура” поручио је Милановић.

Апелацијски суд у Београду недавно је потврдио оптужницу против припадника ХРЗ-а Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића. Оптужени су да су 7. и 8. аугуста 1995. наредили ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Петровца и у Сводној код Новог.

Милановић је раније више пута изјављивао да за Хрватску није проблематична политика лидера СНСД-а Милорад Додик јер се с њим “све договори за десет минута”.

“Милорад Додик је каткад необуздан и проблематичан, али он је задњи проблем у Босни и Херцеговини, а посебно из перспективе бх. Хрвата. Уопште не знам зашто се помиње Додик. Са Додиком се договоримо за десет минута, и то не о подјели Босне, него о уређењу Босне” рекао је, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана