Милановић: Одлазак у рат уобичајена појава

Агенције
Милановић: Одлазак у рат уобичајена појава

Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић казао је да је одлазак неколико десетина хрватских држављана у рат у Украјини "уобичајена појава".

"Људи из разних разлога иду около и ратују, из увјерења, због новца, због плијена... Важно је да то није повезано с тероризмом", додао је хрватски премијер.

"Кад би се ти одласци повезали с тероризмом, не само у Украјини него и на Блиском истоку, онда би се нашло начина да се дјелује", казао је Милановић новинарима уочи ванредног самита шефова држава и влада ЕУ, посвећеног Грчкој и Украјини, преноси Хина.

Званична Москва позвала је данас Хрватску и друге земље у којима се врбују грађани за оружане снаге Украјине, да спријече ту праксу.

"Позивамо Загреб и руководства других земаља, чије грађане врбују Оружане снаге Украјине да спријече ту опасну праксу", наведено је у саопштењу руског министарства иностраних послова.

У Москви наводе да је "учешће страних плаћеника, укључујући хрватске, у унутарукрајинском конфликту неприхватљиво и служи једино његовом распиривању", пренио је Тасс.

"Нарочито скрећемо пажњу хрватским властима да је данас усвојена у Минску одлука Контакт групе о комплексу мјера за имплементацију минских договора, између осталог, о повлачењу свих страних оружаних форамација, војне технике и плаћеника са територије Украјине под надзором ОЕБС-а", наведено је у саопштењу руског МИП-а.

У Москви је "изазвало забринутост и недоумицу објављивање изјаве у медијима првог потпредседника владе, министра спољних и европских послова Хрватске Весне Пусић, која потврђује да хрватски добровољци учествују у борбеним дејствима на територији Украјине на страни украјинске војске".

"Притом се не ставља у сумњу исправност учешћа грађана Хрватске у операцијама украјинских безбједносних структура", наглашава Русија.

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић потврдила је јуче да има хрватских држављана који се боре у Украјини, али искључиво у редовној украјинској војсци. "По мојим сазнањима, има хрватских војника у Украјини, који су се прикључили украјинској војсци", рекла је Пусићева.

"То прати Безбједносно-обавјештајна агенција, засад нема прикључивања паравојним јединицама, а све вријеме смо у комуникацији са агенцијом", рекла је Пусићева. Како је нагласила, Хрвати се боре искључиво на украјинској страни и искључиво у редовној војсци, али није прецизирала колико их има.

Милановић је казао и да "многе ствари у Украјини подсјећају на оне које смо ми видјели овдје прије двадесет година", а изразио је наду да ће договорено примирје у Украјини заживјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана