Милановић одговорио Бозанићу

Агенције
Милановић одговорио Бозанићу

Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је да увођење здравственог васпитања у школе има добре и племените намјере, одговарајући на критике кардинала Јосипа Бозанића упућене током божићне проповиједи, преносе агенције.

- Наше намјере су добре и племените. Не кажем да можда неки пута у том настојању да се учини добро човјек не погријеши, али вјерујем да радимо праву ствар - изјавио је Милановић.

На Милановићеву изјаву да је “увођење здравственог васпитања у школе ствар хигијене”, Бозанић је у проповиједи истакао да то није ствар хигијене већ погледа на свијет и да вјерници имају право одлучивати шта ће им дјеца учити у школи.

Здравствено васпитање, према ријечима Бозанића, црква подржава, али не жели да се дјеца уче “родној идеологији која се противи хришћанском погледу на свијет”.

Другим ријечима, како наводе хрватски медији, бити геј за цркву није прихватљиво.

Милановић и хрватски предсједник Иво Јосиповић присуствовали су божићној миси у загребачкој катедрали иако се ниједан од њих не изјашњава као католик.

Милановић се декларише као атеиста, а Јосиповић као агностик.

Хрватска бискупска конференција саопштила је раније да је увођење здравственог образовања у школе противно споразумима између Хрватске и Ватикана, да се тај модел противи учењима хришћана и да је његова обавезност кршење Устава и права слободе родитеља да сами одлучују о образовању дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана