Милановић о пријетњама Пленковићу: Нема ту цмиздрења и слињења

ГС
Милановић о пријетњама Пленковићу: Нема ту цмиздрења и слињења

ЗАГРЕБ - Хрватски предсjедник Зоран Милановић оштро је данас критиковао владу, због обелодањивања посљедњих пријетњх смрћу премијеру Андреју Пленовићу и члановима његовог кабинета и поручио да је и сам добијао пријетње, али да је кључно да тиме не треба малтретирати јавност.

Пленковића је позвао да се другачије понаша па ће, каже, имати и другачији третман.

"Нема ту цмиздрења и слињења....", рекао је Милановић.

За неке послове, додао је, треба имати желудац и да је претња коју је добила влада упућена и њему.

"Било би неозбиљно, саможиво, егоцентрично и јадно. Мени су долазили пред врата грлати, силни момци и урлали ми под прозором", казао је Милановић, који је присуствовао Дану града у Славонском Броду.

Са неким од тих људи, каже, данас пије кафу или пиво.

"Разговарамо да видимо гдје се нисмо разумијели. Знате ко их је хушкао? Пленковић и њему слични су ишли да их хушкају у шатор. Нека не говори о хушкању, ако је неко хушкач, он је. Кључна ствар је да се јавност тим стварима не сме малтретирати", навео је хрватски предсједник.

Споменуо је и ранији случај напада на Марковом тргу говорећи да би се нападач да је хтео да нападне Пленковића прво распитао да ли је премијер уопште у влади

"Е, мени прете такође, и то годинама већ. И у суботу. И шта? Гдје се пуцало, по коме се пуцало? Није га било, човјека није било на послу", подсјећа Милановић и додаје:

"Може он да продаје маглу, да покушава, али ту сам ја. Радио сам тај посао као и он, то није истина", рекао је.

Додао је да је ситуација током напада на Марковом тргу тада била опасна за полицајца на служби, а не за Пленковића. Поновио је и да је његова супруга пролазила Марковим тргом пар минута пре тадашње пуцњаве.

"Нико се није бавио Пленковићем, његовим непроцењивим статусом и животом", каже Милановић и да човкек који је пуцао по Банским дворима је "имао хаос у глави и да никад нећемо знати ко му је био мета".

Једина ствар, каже Милановић, која није доказива је то што стално тврдим да је о ХДЗ-у и у Фрањи Туђману Пленковић имао никакав став.

"То ћете вјеровати мени ли њему, ово све остало су чињенице. Док су Туђмана малтретирали и затварали, ви сте градили каријере. Да се лажно не представљаш као неки хрватски родољуб, ти би о томе ћутио", рекао је хрватски председник. Имао је, каже, пријатеља Хрвата и нешто Срба чију су родитељи у то време радили.

"Туђман је био комесар па се промијенио и ишао у затвор док су Пленковићи уживали. Питајте господина партијског гојенца шта је од онога што сам рекао неистина", каже Милановић, пренели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана