Милановић о прелетима борбених авиона: Понашање премијера и министра је сељачко

Танјуг
Милановић о прелетима борбених авиона: Понашање премијера и министра је сељачко

ЗАГРЕБ - Прелети борбених авиона над више градова у Хрватској повод су за нови сукоб у хрватском државном врху и док врховни командант Оружаних снага и предсједник Зоран Милановић за понашање премијера и надлежног министра каже да је сељачко, из Министарства одбране су поручили да ће прелијетања бити и данас.

Милановић каже да је до инцидента са прелетима хрватских и француских борбених авиона јуче дошло након што је премијер Андреј Пленковић боравио на носачу авиона „Шарл де Гол“, гдје је, како каже, те активности лично договорио са неким адмиралом, петим у реду командовања у Француској, пред начелником Главног штаба Робертом Храњом и „пред својим кућним љубимцем“ министром одбране Мариом Баножићем.

Наравно, истакао је, да је то онда начелник Главног штаба Храњ, који је војник, одобрио.

-Онда су авиони прелјетели у вријеме кад је премијер имао прес конференцију. Такве ствари нећу допуштати, а о мотивима за такво сељачко понашање, закључите сами - навео је Милановић.

Он је поручио да су савезници добродошли, али, како је рекао, не изнад центра Загреба.

-Да сам ја био на том носачу авиона, то се не би догодило. Премијеру то не би пало напамет да направи. Он је отишао тамо с намјером да то организује – истакао је Милановић.

Упитао је каква је то феноменологија духа.

-Кад кажем да треба набавити противваздушни систем одбране, онда одмахнује руком. А сваки викенд може да иде на носач авиона и прави страначке феште. Нек лете над Реметинцем - казао је Милановић, пренијели су хрватски медији.

Упозорио је да такве прелете треба да раде тамо гдје је опасност најмања, да се не угрожавају животи, грађевине, али и живци грађана.

Прелети хрватских и француских борбенх авиона, а за данас су најављени и амерички Ф16 долазе након недавног пада беспилотне летјилице на Загреб.

Коментаришући тај инцидент хрватски предсједник је рекао да истрагу о том догађају гледа са презиром и чуђењем.

Подсјетио је да је шеф НАТО Јенс Столтенберг демантовао Пленковића да је летјелица носила бомбу и констатовао да би „било супер да је премијер ћутао и да је чекао резултат истраге“.

-Ово је специфичан догађај, то је мало компликованије од ПЦР теста - казао је Милановић и констатовао да како Пленковић „њушка“ по истрази о летјелици“, исто тако „њушка и по истрагама Државног тужилаштва“.

Поновио је да је беспилотна летјелица сто одсто дошла из Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана