Милановић о потезу Грлић Радмана: Покушао је да је стартује, катастрофа

Г.С.
Милановић о потезу Грлић Радмана: Покушао је да је стартује, катастрофа

Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић одржао је састанак с представницима Министарства унутрашњих послова те државе и био је у обиласку граничног подручја уз БиХ, пише index.hr.

Након тога се обратио медијима.

- Војска је некад чувала границу, агресивно или суперагресивно, али данас таква времена нису и једном кад се крене тим путем, тешко се ишчупати. Војска ће помагати технички колико полиција буде тражила - рекао је.

Он је истакао да су први проблем кријумчари и да се они стимулирају да наставе уколико добију казну од 1.000 еура, што је ситан новац у односу на зараду.

- Судови би требали судити другачије. Треба им отежати - казао је Милановић.

Сусједне државе

Други дио проблема Милановић види у сусједним државама.  

- Проблем је у сусједним државама - Србији и БиХ, које отаљавају. Те државе, не само Србија и БиХ, у међупростору су несигурности, спремне су на свашта и на ништа, немају јасну перспективу уласка у ЕУ, ту се нешто спотичу, то нема никакву перспективу и ЕУ мора што прије прионути послу - истакао је.

Осврнуо се и на то што прилив миграната у Мађарској не рјешава ни жица на граници. 

- Од оне велике приче да се Европа штити од надирања на њен хришћански идентитет дошли смо до тога да се данас у Мађарску улази као у лунапарк.

Говорећи о раду хрватске полиције на граници предсједник Хрватске каже: "Ово радимо из осјећаја дужности према ЕУ, али нисмо блентави."

Што се тиче сеоских стража које предлаже Миро Буљ, Милановић каже да тога није било ни у вријеме његовог дједа.

Хрватски министар иностраних и европских послова Гордан Грлић Радман је на конференцији о јачању и проширењу Европске уније у Берлину покушао пољубити њемачку министрицу вањских послова Аналену Бербок. 

- Што би рекли у Србији - покушао је да је стартује. То се ником није догодило. Катастрофа - прокоментарисао је Милановић.

Осврнуо се и на потезе вуковарског градоначелника Ивана Пенаве и спорне плакате. "То 'У' нам је било штетно, то нам је радило озбиљне проблеме 90-их, о томе је и Туђман говорио више пута, то нам се не исплати."

- Мој апел Пенави и екипи је да прескоче овај датум па нека се касније рашчишћавају - додао је, преноси Н1.

Рекао је да би можда и неко из БиХ тај дан дошао у Вуковар. "Можда Бећировић, разговарали смо о томе."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана