Милановић о 9. јануару: Свако може да слави шта хоће, прогласити нешто неуставним је глупост

Танјуг
Милановић о 9. јануару: Свако може да слави шта хоће, прогласити нешто неуставним је глупост

ЗАГРЕБ - Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас, поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске, да свако може да слави шта год хоће и да је прогласити нешто неуставним обична глупост.

"Уставни суд БиХ има странаца. Кад се Уставни судови баве симболичним стварима као што су празници, није добро. Они  (у Републици Српској) мисле да је то празник њихове државе у држави. Државу у држави су добили, вољом и Хрвата, предсједника (Фрање) Туђмана и наших представника у Дејтону. Нећемо оспоравати њен опстанак", рекао је Милановић и истакао:

"А , шта ће они тамо да славе, 1. март или  9. јануар,  то је мањи проблем. Проблем је кад се говори о разбијању БиХ, то није продуктивно ни реално.

Он (Додик) ће сам оцијенити шта му је паметно говорити".

Милановић је, након обиласка земљотресом погођеног подручја Баније, коментарисао је и одликовање које је предсједник Републике Српске додијелио руском предсједнику Владимиру Путину и сматра да је то било погрешно, али и небитно.

"Мислим да је погрешно што је Додик одликовао Путина. Додик је био и може и даље бити савезник Хрвата у БиХ, онда и Хрвата у Хрватској и хрватске власти у борби за њихова права. Али у БиХ, не изван ње. БиХ без Срба нема. Пустимо одликовање, оно је споредно. Не видим политички императив да сви Хрвати живе у истој држави, то је немогуће", рекао је Милановић, пренијели су хрватски медији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана