Милановић: Нећемо препуцавање с ЕУ

Танјуг
Милановић: Нећемо препуцавање с ЕУ

Вараждин - Хрватски премијер Зоран Милановић рекао да “неће да се препуцава преко медија” и да “Хрватска дефинитивно није ни у каквом озбиљном прекршају” у односу на ЕУ, преноси Танјуг.

Коментаришући јучерашњу изјаву портпарола потпредсједника Европске комисије Вивиан Рединг у вези са законом у јавности познатом као “Лекс Перковић”, Милановић је казао да “не жели да се препуцава преко медија, али да је изјава портпарола да Хрватска штити комунистичке злочинце изузетно некоректна”.

Он је, боравећи у Вараждину, додао да га ова изјава подсјећа на ставове опозиције у Хрватској, напоменувши да се ради о проблему који је нерегулисан и у неким земљама ЕУ.

- Ми се залажемо за промјену Устава, а они који су најгласнији, то опструишу. Видјећемо ко је на крају за кажњавање злочинаца, а ко није - закључио је Милановић.

Хрватска је крајем јуна донијела закон, колоквијално назван “Лекс Перковић” којим примјену европског налога за хапшење ограничава на злочине почињене послије августа 2002. године.

Законским измјенама онемогућено је изручење Јосипа Перковића, некадашњег високог званичника југословенске Службе државне безбједности која је организовала и убиство одбјеглог хрватског предузетника Стјепана Ђурековића у Баварској 1983. године, а за којим је њемачко правосуђе расписало међународну потјерницу још 2009. године.

ЕК је запријетила и предузимањем мјера према Хрватској због неусклађености тих закона, док су хрватски званичници најављивали његову промјену за неколико недјеља.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана