Милановић: Не видим Пленковића на позицији генералног секретара НАТО

ГС
Милановић: Не видим Пленковића на позицији генералног секретара НАТО

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је да не види хрватског премијера Андреја Пленковића на позицији генералног секретара НАТО, истичући да ће кандидат морати да се допадне Вашингтону и Паризу.

- Тамо у принципу мораш везати коња гдје ти газда каже, а Пленковићева цијела каријера је забиј нож у поткољеницу оном ко ти је помогао - рекао је Милановић и додао да „барем једном преткомором срца“ подржава да Пленковић постане нови шеф НАТО.

Милановић је рекао да је битно да се датум парламентарних избора не прилагођава интересима и амбицијама Пленковића да се убаци у неко високо међународно тијело.

- Он живи за то, он живи да се негдје препаркира, то је потпуно јасно - рекао је Милановић, коментаришући вијести о Пленковићу као потенцијалном кандидату за новог генералног секретара НАТО.

Он је додао да позиција шефа НАТО никада није замишљена ни функционисала као нешто креативно и политички важно и да је „у временима криза, попут интервенција у Србији 1999. године и сада, шеф НАТО медијски присутнији, што, како каже, ствара проблем међу савезницима.

- То ће морати бити неко ко ће морати у старту избити из главе да ће бити креативан, да ће га се нешто озбиљно питати и који ће морати да се допадне Вашингтону, али и Паризу - истиче Милановић.

Он је додао да „солирање“ актуелног генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга смета неким чланицама НАТО, а посебно Французима.

Шведски медији објавили су јуче да је Пленковић озбиљан кандидат за новог генералног секретара НАТО. Могући кандидати су још и румунски предсједник Клаус Јоханес и естонска премијерка Каја Калас.

Столтенбергу истиче мандат 30. септембра и очекује се да ће име његовог насљедника бити познато до самита НАТО у јулу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана