Милановић: Не видим начин промјене Дејтона без насиља, не мислим на рат

Срна
Милановић: Не видим начин промјене Дејтона без насиља, не мислим на рат

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је вечерас да не види начин да се Дејтонски споразум промијени без насиља, али да под тим не мисли на рат, него на ментално и свако друго насиље које у БиХ никада није пролазило, те да се оквир БиХ не може промијенити без воље конститутивних народа.

“Дејтон је такав какав је и не видим уопште начина да се промијени без насиља. Не мислим на рат. Мислим напросто на ментално и свако друго насиље које у БиХ, то свако зна, никада није пролазило. И увијек је изазивало још веће насиље”, рекао је Милановић.

Он је истакао да се оквир БиХ не може промијенити без воље конститутивних народа.

“То су Срби, који имају Републику Српску која је донесена, то не можете поништити. Могу ја о томе мислити што год хоћу, прошло је 25 година. Имате Србе, чији представници говоре свашта, али имају некаква права. Имате Хрвате - да, Хрвати постоје, као и Бошњаци, постоје, не можемо се правити да не постоје - који су незадовољни у тој држави. Је ли то нека тајна? Јесам ли ја националиста или шовиниста ако то кажем?”, рекао је Милановић за ХРТ.

Он је истакао да је то проблем оних који се са њим не слажу.

“Нека се не заносе да ће било какве стратешке одлуке о ичему бити доношене без сагласности три конститутивна народа, и то није никакав средњи вијек, и без тога нема грађанске државе. Дакле, још једном говорим - грађанска држава је далеки, далеки сан, и то је лијепа ствар, али прво сапун, онда парфем”, рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана