Милановић: НАТО улази у рат у Украјини

ГС
Милановић: НАТО улази у рат у Украјини

ЗАГРЕБ - Рат у Украјини отишао је од првог дана у катастрофалном смјеру за "што смо сви криви", рекао је у Тивту хрватски предсједник Зоран Милановић.

Поновио је да НАТО својом новом активношћу НСАТУ улази у ратни сукоб у Украјини.

 "Рат је отишао од првог дана у нежељеном и катастрофалном правцу за Украјину. Погинуло је и осакаћено пола милијуна мушкараца и сада је потребно што? Да их се још убије и осакати 50.000? Хоће ли то бити довољно да се нечији апетити задовоље? Wасхингтонски, московски, је ли то довољно", упитао је Милановић, алудирајући на најновију НАТО активност безбједносне помоћи и обуке Украјини (НСАТУ) за коју је већ и раније рекао да значи улазак у рат.

"Украјину смо ми сви - и ја се осјећам одговорним - гурнули у катастрофалну  невољу. Земља је уништена и то треба престати што прије", казао је на заједничкој конференцији за новинаре након самита Процеса Брдо-Бријуни, преноси Фена.

Поручио је "онима који желе рат" да тамо шаљу своју дјецу, док он сматра да се сукоб треба ријешити дипломатским путем и да "неће добро завршити за оне који су га са западне стране водили."

Милановић је нагласио да је "нетко сада одлучио", и то више од двије година након што је Русија извела инвазију на Украјину, да се НАТО увуче у сукоб.

"Мисија НСАТУ је мисија којом НАТО улази у ратни сукоб. Стожерно планирање ратних потреба у реалном времену је улазак у рат", поновио је.  

НАТО-ова активности за помоћ Украјини (НСАТУ) договорена је на састанку на врху у Вашингтону у јулу ове године. Мисија ће се састојати од око 700 припадника из НАТО чланица и партнерских држава, а цијела операција координират ће се у њемачком Висбадену, преноси Хина.

Хоће ли војници у Украјину или не? 

Посљедњих дана траје сукоб Милановића и хрватске владе која жели послати до пет официра у НСАТУ. Бански двори тврде да ће се активности проводити у Висбадену у Њемачкој, а Милановић да ће хрватски војници ићи и у Украјину.

"Онај тко то скрива обмањује јавност јер грађани то морају знати", казао је, додајући да је у Хрватској огромна већина људи већ дуго против било каквог активног укључивања у сукоб у Украјини.

Поновно је казао да учествовање у НСАТУ неће потписати. 

"Док сам ја предсједник и врховни заповједник ја то нећу потписати. Ја своју сугласност нећу дати", нагласио је још једном.

"Уколико постоји већина какву Устав прописује да преузме ту одговорност, нећу рећи - само напријед, али ћу то прихватити".

Подршка за обуку Украјини за коју Зоран Милановић не даје сагласност сада иде пред Сабор гдје је за њено изгласавање потребна двотрећинска већина.

Између Путина и Нетањахуа нема разлике

Хрватски шеф државе за Москву је рекао да осјећа само "пријезир", додајући да су за њега и руски предсједник Владимир Путин и премијер Израела Бењамин Нетањаху "осумњченици и оптуженици пред Међународним казненим судом - ту разлике нема".

Израелску одмазду након Хамасовог напада 7. Октобра прошле године назвао је "дивљачком репресијом без икакве одговорности".

"Свака част" Словенији што је признала Палестину, а Хрватска није јер има калкуланте у власти.

Милановић је данас учествовао на самиту Процеса Брдо-Бријуни, заједничке хрватско-словенске иницијативе којом се жели поспјешити сарадња земаља југоистока Европе и њихово приближавање ЕУ.

Црногорски предсједник Јаков Милатовић угостио је састанак на врху иницијативе службено покренуте 2013. године којему су домаћини и Милановић и словенска предсједница Наташа Пирц Мусар.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана