Милановић: Мржњу и ову врсту страха нећемо допустити

Jutarnji list
Милановић: Мржњу и ову врсту страха нећемо допустити

Предсједник Владе Републике Хрватске Зоран Милановић у Банским дворима дао је изјаву за медије поводом инцидента код Кистања.

"Озбиљне се ствари догађају у Хрватској. Странке деснице шире мржњу, чисту и дестилирану. Људи у црним кошуљама за које не знамо ко су и одакле долазе говоре на телевизији, рекао је Милановић у својој изјави коју је сазвао ради инцидента у Кистању.

- Знамо тко стоји иза тог инцидента, а сада подмукло шути. Мржњу и ову врсту страха не допуштамо, поручио је Милановић.

Милановић је један дио свог говора посветио медијском експлоатисању његове изјаве да у је Хрватској био грађански рат 'за разлику од Финске'.

Обрушио се на новинаре и начин извјештавања, оптужио их је да му режу изјаве те је најавио да ће сада отворено критиковати њих као што они криткују њега. Напоменуо је да он, за разлику од неких, своје медије нема. Рекао је и да га је баш брига како ће пренијети његову изјаву и да ће овога пута бити директан.

- Моји колеге у Сабору се називају четницима. Ми то нећемо дозовлити. Око 250.000 грађана ове државе се побунило за вријеме рата, но они сада поштују наш Устав и за нас њихово хрватско држављанство није упитно, рекао је Милановић.

Након сукоба, прво вербалног а потом и физичког, између малољетника с подручја Кистања и ученика богословије манастира Крка, у којему је повријеђено шест особа , управа богословије у Крки најоштрије је осудила ничим изазван напад на своје штићенике те саопштила како се нада да ће починиоци бити изведени пред лице правде и адекватно кажњени.

"Управа богословије у Крки најоштрије осуђује тај немили догађај, јер он није ничим изазван. Бруталним нападом на крчке богослове нарушена је сигурност и нормалан рад наше богословије", стоји у саопштењу објављеном на страницама Далматинске епархије Српске православне цркве.

Називајући инцидент "мартовским погромом крчких богослова", управа богословије у својем саопштењу надаље истиче да мотив може "једино и искључиво бити вјерска и национална мржња", поручујући како се најискреније нада да ће надлежне државне институције РХ починиоце привести правди и адекватно казнити. Иако напад доживљавају као велико страдање, истичу како се као православни хришћани морају молити Богу за починиоце тог злодјела, "које Хрватску не води према Европи, него према најмрачнијим раздобљима људске цивилизације".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана