Милановић љут на Додика: Хрвате назвао лидерима антифашистичке борбе, умањио број жртава Јасеновца

Г.С.
Foto: Срна

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић огласио се поводом тврдњи предсједника Републике Српске Милорада Додика да је хрватски народ „колективно крив због злочина усташа“.

Врло је мало припадника хрватског народа који се нису солидарисали са злочинима усташког режима, рекао је јуче Додик у Доњој Градини, гдје је одржана комеморација за жртве концентрационог логора Јасеновац.

Додик је поновио број од 700.000 убијених у Јасеновцу, истакавши да су се у Хрватској „стотину година оштриле сјекире” да би се од 1941. године почело убијати Србе. Најавио је како ће у Доњој Градини Србија и Република Српска направити свој споменик жртвама Јасеновца како не би ограничавао начин на који ће они то убудуће комеморисати, преноси Н1.

У наставку преносимо Милановићев одговор.

– Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић сматра неприхватљивим и прије свега неистинитим тврдње челника српског народа у БиХ Милорада Додика у Доњој Градини, на обиљежавању сјећања на жртве усташког логора Јасеновац.

Милорад Додик је, осим поновљене неистине о броју жртава у Јасеновцу, рекао како је „врло мало припадника хрватског народа који се нису солидарисали са злочинима усташког режима”, што апсолутно не одговора истини и представља увреду за све хрватске антифашисте и хрватски народ. Овакве матрице само штете интересима Хрвата и Срба и у Хрватској и у БиХ. Хрватски народ је из Другог свјетског рата изашао на правој страни историје, на побједничкој страни. Свако другачије тумачење историје, укључујући и споменуто Додиково, представља грубо фалсификовање истине – навео је Милановић.

Додао је да је то Додик изјавио „само с циљем како би се некима допао на један дан”.

– Овакве тврдње, осим што су потпуно неистините, представљају и недопустиви покушај наметања колективне кривице хрватском народу. Као човјек који се поносио својим антифашистичким коријенима, Милорад Додик добро зна да су Хрвати међу првима у Европи формирали антифашистички партизански одред те да су се хрватски антифашисти борили не само за ослобођење од њемачке и италијанске окупације, него и против терора који је усташки режим проводио. Чињеница што је први партизански антифашистички одред основан тако брзо након успостављања тзв. НДХ и што је највећим дијелом састављен од Хрвата, јасно говори како Хрвати нису прихватили усташки режим. Ток Другог свјетског рата показао је да су Хрвати дали велики допринос антифашистичкој борби не само у Хрватској, већ и у БиХ – поручио је Милановић.

Истакао је и да је „партизанска војска у Хрватској била народна војска у којој су уз Хрвате учествовали и Срби и сви други који су у фашизму препознали заједничког противника”, преноси Српска Инфо.

– Не само да хрватски народ у огромној већини није прихватао усташки режим него му се, када је то било најважније, и активно супротставио учешћем у антифашистичкој борби за шта је поднио огромне жртве. О историји се мора говорити аргументима, о историји се може и треба полемисати, али с пуно више разума него што то сада чини Милорад Додик. Хрватска се нема чега стидјети, управо супротно, поноси се, јер је учешћем већине народа у антифашистичкој борби изабрала праведан и побједнички пут – закључио је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана