Милановић љетује у вили Ал Капоне код Ријеке? ФОТО

Јутарњи лист
Милановић љетује у вили Ал Капоне код Ријеке? ФОТО

Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић ће овог љета годишњи одмор, највјеројатније, провести на двије локације – у вили Ковач на Хвару и у вили Капоне на Бивију код Ријеке, пише загребачки “Јутарњи лист”.

И док се о Бакарићевој вили на Хвару мање више све зна, вила на Бивију мало је позната хрватског јавности.

Ријеч је, наиме, о објекту којим располаже МУП и налази се одмах до резиденцијалног ријечког кварта Костабела на путу од Ријеке према Волоском.

Вила на Бивију, елитном западном ријечком кварту уз море, која је у власништву МУП-а, у некадашњој Југославији била је позната као Ранковићева вила.

И прије 90-их година била је у рукама полиције, односно тадашњег Секретаријата унутрашњих послова, а након Другог свјетског рата била је љетња резиденција Александра Ранковића, челног човјека југословенске обавјештајне службе, односно Удбе и Озне, који је 1966. смијењен с мјеста потпредсједника Југославије и искључен из партије након што је пао у немилост Јосипа Броза Тита.

Након Ранковића, вилом су се служили високи функционери Удбе и Озне, а за ширу јавност радило се о забрањеној зони, што је случај и данас.

Након 1990. објект је дошао под управу хрватске обавјештајне заједнице, а иако о томе нема поузданих доказа, причало се да су ту долазили на љетовање и челни људи МУП-а и СОА-е, чак и припадници породице првог предсједника независне Хратске Фрање Туђмана.

Прошле године вилу је преузео МУП и ради се о штићеном објекту који чува полиција.

Кућа се налази у близини пута, али није у првом реду до мора.

Упућени кажу да садржи пет соба и велику конференцијску дворану, а до мора води подземни тунел.

Вила је окружена великим парком у који пролазници не могу да уђу због ограде.

Вила је одржавана и уређивана и потпуно је погодна за љетњи боравак.

За ову је вилу везана једна ријечка урбана легенда која, додуше, нема упориште у историјским доказима, а то је да је у њој боравио чикашки мафијаш Ал Капоне по којем је послије она добила име.

О боравку Ал Капонеа у Ријеци, међутим, не постоји никакав документ нити свједочанство.

Ал Капонеа за Ријеку наводно везује то што је његов рачуновођа Марко Арбори био инвеститор градње Ријечког небодера 30-их година 20. вијека, рађеног по пројектима небодера из Чикага.

Било је то у вријеме када је Ријека као слободна трговачка зона под управом Италије била својевремена пореска оаза, идеална за прање новца.

Вила је окружена шумом и опасана високом оградом.

Врата на улазу у посјед не одају слику превеликог одржавања. Помало их нагриза рђа.

Одмах крај улаза, с унутрашње стране, налази се мања кућица намењена чуварима.

Пут који води према вили је одржаван и није допуштено да зарасте у коров.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана