Милановић: Избјеглице ниси вреће купуса већ очајни људи

Танјуг
Милановић: Избјеглице ниси вреће купуса већ очајни људи

Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић, коментаришући избјегличку кризу, рекао је да није ријеч "о врећама купуса" већ очајним људима који се не могу дочекати пендрецима.


"Ту се не ради о врећама купуса, то су људи. Људи који су очајни, који бијеже из тешке ситуације, преузимају ризик и не можете их дочекати пендрецима", рекао је хрватски премијер када се напокон огласио о избјегличкој кризи која потреса читаву Европу, преноси портал Индекс хр.

Милановић тврди да је Хрватска спремна да помогне "у складу са својим могућностима, које су мале, али постоје". "Ми смо земља која је добила туђу помоћ када нам је било најтеже", подсећа Милановић.

"Буде ли потребно, а не очекујемо да ће се то прелити у Хрватску, морамо бити људи, ако хоћете хришћани, и дати све од себе. Не бити ситни газде и ситни жицари. А видим да и таквих у Хрватској има, али јако мало", рекао је Милановић, преноси Индекс.

На питање како ће се финансирати помоћ коју ће Хрватска евентуалну пружити избјеглицама, Милановић је одговорио да то није проблем, али и нагласио како не очекује да ће у Хрватску стићи већи талас избјеглица, због тога што се не налази у Шенгенској зони.

На питање која је Хрватска стратегија у односу на избјеглице, Милановић одговара: "Хрватска не може имати стратегију без Европске уније, а ЕУ је нажалост још нема. Ово је ЕУ дочекало као изненађење".

"Ако буде хуманитарна криза већих размјера, ми ћемо помоћи и можемо помоћи. Наш брод, један од највећих које имамо, тренутно је код Катаније и Сицилије, посјетићу га за неколико дана, гдје учествује у спашавању људи. Примићемо више стотина избјеглица, ако треба и више од тога, кроз програм који је договорен на Европском савјету", рекао је хрватски премијер.

"Ту смо, нећемо бјежати од своје одговорности, прије свега као људи", додао је он, преноси Индекс.

На питање хоће ли Хрвати бити солидарни према избјеглицама, Милановић одговара: "Вјерујем да хоће. Кад је нама било најтеже, нама Италијани и Нијемци нису затворили границе. Хрвата је мало отишло, али су могли отићи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана