Милановић избацио бисте, а сада би десничари да избаце њега

Srna
Милановић избацио бисте, а сада би десничари да избаце њега

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић изложен је жестоким вербалним нападима деснице зато што је из своје резиденције уклонио бисте Алојзија Степинца, Стјепана Радића, Анте Старчевића и Фрање Туђмана.

Предсједник странке ДЕСНО Анто Ђапић, некадашњи праваш и симпатизер усташке Независне Државе Хрватске, сматра да Милановић “не поштује хрватски народ”.

Он оправдава уклањање бисте Јосипа Броза Тита, коју је из кабинета избацила некадашњи предсјеник Колинда Грабар Китаровић, јер је, како наводи, Броз “био уљез” и “негација хрватске државности”.

 Милановић је, према Ђапићу, “некултуран”, а велики број десних портала и колумниста оптужује га да је приватизовао предсједнички кабинет и да је сувише лијево оријентисан.

 “Макс портал”, један од читанијих десних портала, наводи да су избачене личности “хрватски бренд”, те да Милановић квари “визуелану симболику” у предсједничком кабинету.

 Алојзије Степинац је контроверзни хрватски надбискуп из доба усташке власти који никада није јавно устао у заштиту православних Срба у Хрватској и особа која је отворено подржавала Анту Павелића и његове злочинце. Стјепан Радић и Анте Старчевић сматрају се идеолозима обрачуна са Србима у Хрватској, док је Фрањо Туђман за десничаре особа која је “ријешила српско питање”.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана