Милановић: “И Срби и Хрвати на страни правде”

Агенције
Милановић: “И Срби и Хрвати на страни правде”

Загреб - У Другом светском рату учествовало је 300.000 бораца, и Срба и Хрвата, који су без калкулација стали на страну добра, истиче хрватски премијер Зоран Милановић.

Осим тога, у Загребу се низом манифестација обележило 70. година од побједе над фашизмом.

На централној манифестацији у концертној дворани Ватрослав Лисински у Загребу учествовали су највиши државни званичници, али не и председница Колинда Грабар-Китаровић.

Због уклањања бисте Јосипа Броза Тита из председничке резиденције на Пантовчаку, Савез антифашистичких бораца и антифашиста (САБА) одбио је њено покровитељство над том свечаном академијом, па је Грабар-Китаровић одбила да дође на скуп.

Премијер Хрватске Зоран Милановић из Социјалдемократске партије (СДП) истакао је на почетку свог говора, да, да није било истарских партизана - Истра не би била Хрватска.

“Ко то не разумије, не разумије Хрватску”, рекао је премијер.

Он је нагласио да је у Другом светском рату против фашизма учествовало око 300.000 бораца са ових простора, и Срба и Хрвата, који нису калкулисали ко ће бити побједник, већ су стали на страну добра – за правду, слободу и људске вредности.

Милановић је додао да је и садашња држава створена у тешком рату у којој је грађанима претило поробљавање, те да и они који су у том рату дали своје животе залужују најдубље поштовање.

“Они који не схватају које су биле улоге Тита и (првог председника Хрватске Фрање) Туђмана, не разумију у каквим се тешким ситуацијама и заврзлама државници налазе у тако тешким временима. То су наши лидери, боље од њих немамо и с њима морамо живјети, то је хрватска историја, па коме криво – коме право”, рекао је хрватски премијер.

Он је упозорио да у Европи данас поново јачају снаге ксенофобије, непријатељства и искључивости и завршио говор поруком из шпанског грађанског рата „Неће проћи” ('No pasaran).

Председник Сабора Хрватске Јосип Леко рекао је да је 9. мај један од најважнијих датума који означава победу добра над злом.

“Антифашизмом смо сачували слободарско лице хрватског народа”, нагласио је Леко и поручио да се Хрватска мора поносити својим антифашизмом.

Предсједник САБА Фрањо Хабулин истакао је да и данас у Хрватској има оних који истичу само вјеру, нацију и породицу као једине вредности и нападају антифашизам као комунистички злочин.

“Антифашизам није идеологија, то је цивилизацијска тековина. Питање је како би изгледала Хрватска да јојнису били враћени отети територији”, рекао је он.

Премијер и предсједница у петак су присуствовали свечаној седници Скупштине Истарске жупаније у Пазину, којом је обељежена 70. годишњица победе над фашизмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана