Милановић и Пленковић поново ископали ратне сјекире: "Тај смрад се шири 30 година"

Тањуг
Foto: нн

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник и премијер, Зоран Милановић и Андреј Пленковић, поново су ископали ратне сјекире уз непримјерене међусобне оптужбе у јавности, а поводом захтјева групе пензионисанх генерала за помиловање двојице некада југословенских и хрватских обавјештајаца Јосипа Перковића и Здравка Мустача, осуђених на доживотне робије за помагање у убиству емигранта Стјепана Ђурековића.

 

Пленковић је, наиме, раније оптужио Милановића да захтјев за помиловање Перковића и Мустача оркестриран и да долази од шефа државе, док Милановић то демантује и тврди да је био изненађен када је добио допис.

Милановић је на конференцији за новинаре рекао да је прије двије седмице био код пензионисаног генерала Анте Готовине, једног од потписника захтјева за помиловање, али му, тврди, тада ништа о томе није рекао.

Напоменуо је да су му и други генерали потписници захтјева пријатељи, а онда се дотакао Удбе и рекао:

"Кад говоримо о Удби, мрска ми је та тема, али ХДЗ је залијепљен на ту Удбу као жвакаћа гума на плочник усред љета на загребачком коловозу. Тај смрад се шири 30 година. И Пленковић сад говори да је то оркестрирано од мене. Пленковић, тај прљави Пленковић, ће морати да разговара са мном о томе", рекао је Милановић.

Шеф хрватске државе признао је да му тај захтјев за помиловање компликује живот и да би радије, како каже, гледао у море и говорио мудре ријечи.

"Хоћу ли донијети одлуку и какву, не знам. Знам да имам чисту савјест. Наравно, прво реконструкције. Пленковић је удбашки насљедник кад Чермаку и Готовини говори овакве ствари", рекао је Милановић.

Упитао је гдје је био Пленковић кад су они били у тамници и додао да је актуелни премијер у ХДЗ ушао када га је, како је рекао, на то натјерала некадашња премијерка Јадранка Косор.

Од Пленковића, каже, прво очекује најављену реконструкцију Владе.

"Прво реконструкција Владе, соколе, да видимо више то. Кад ми неко говори о озбиљним преседанима, а не зна што је то, онда нека погледа себе. Преседан је да оваква банда води Хрватску. У вријеме рата је било изговора, у вријеме Санадера је било неколико инцидената, али ово сад је распад... То је опасан преседан, а не ово. Ако су Перковић и Мустач заслужни за оснивање ХДЗ-а, то им не иде у прилог", рекао је Милановић.

На одговор Пленковића се није дуго чекало, огласио се из парламента И Милановића назвао "каријесом с Пантовчака" и поручио да је утицај шефа државе никакав, а његов је, каже, велики.

Поновио је и да Хрватска од Милановића има само штету.

На званичној страници на Фацебооку огласио се и ХДЗ који је за Милановића рекао да је "руски агент на Пантовчаку" и да је видно нервозан због Перковића и Мустача.

"Титов гардист се у Београду заклео на доживотну вјерност Партији и удбашким структурама: И послије Тита - Леx Перковић!" објавили су из ХДЗ-а, уз Милановићеву фотографију.

Перковић и Мустач осуђени су на доживотни затвор у августу 2016. на суду у Минхену због помагања у убиству Ðурековића.

Мустач је био оптужен да је као политички шеф Службе државне безбједности у Загребу у прољеће 1982. дао налог Перковићу, који је у то вријеме водио Одјељење ИИ (сузбијање непријатељске емиграције) у Служби државне безбједности, да припреми убиство Ðурековића у Њемачкој.

Ðурековић је ликвидиран 28. јула 1983. године недалеко од Минхена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана