Милановић и Пленковић одвојено обилазе Петрињу

Танјуг
Foto: Танјуг

ЗАГРЕБ - На годишњицу разорног земљотреса који је погодио подручје хрватске Баније, 28. и 29. децембра прошле године, терен одвојено данас обилазе предсједник и премијер, Зоран Милановић и Андреј Пленковић, а иако ће обојица бити у једном тренутку у Петрињи њихов сусрет се не очекује.

Милановић је обилази разорена села на подручју Петриње, а Пленковић одређене институције у Петрињи и Сиску. Милановић је обишао једну од кућа срушених у потресу с замеником градоначелнинка Глине Бранком Бакшић Митић која му је предочила да је проблем обнове и папирологија. “Они су једни од ретких који све имају легализовано и опет не могу градити кућу”, рекла је председнику Бакшић Митић на шта је Милановић одговорио да су "прописи прописи". Бакшић Митић је констатовала да је жалосно то што за годину дана ништа није урађено, нема, казала је, ни једне куће. Становници Мајских Пољана су председнику рекли да је у том месту после земљотреса остало свега нешто више од сто људи. С друге стране, премијер Пленковић је у Петрињи зхавалио свима који помогли Банији и свим службама које су помагале на терену.

“Нажалост, овај потрес је био разоран, али догодило се и пет хиљада накнадних потреса”, рекао је Пленковић и додао да "уз физичку обнову, која је приоритет у 2022. години, влада гледа и даље, унапред”. На прилазу новоизграђеној спортској дворани Основне школе Мато Ловрак у Петрињи, коју је обишао Пленковић, осванула је порука грађана:"365 дана Ви немате срама". “Настојали смо ићи најприје оним путем обнове који омогућава рјешавање оних зграда које су имале лакша оштећења. Више од 6000 људи вратило се сигурно, са цертификатима, у своје куће.

Пред нама је сад обнова оних зграда које су доживјеле већа оштећења, то подразумијева и конструкцијску обнову”, рекао је Пленковић, подсјетивши да је у годину дана подручје Баније погодило више од пет тисућа потреса. “Уз физичку обнову, која је приоритет у 2022. години, Влада гледа и даље, унапријед”, рекао је Пленковић. "Чули смо данас Извештај потпредседника Томе Медведа, жупана, градоначелнице, министара и државних секретара, свих који су максимално ангажовани, и могли смо приметити да нема сегмента у којем нису предузете одређене активности које би помогле функционисању живота на Банији", рекао је Пленковић.

Премијер је рекао да довршена обнова 1.106 објеката и да се више од 6000 људи вратило сигурно у своје куће. "Наравно да је сад пред нама обнова оних зграда које су доживеле већа оштећења, то подразумева конструкцију, цјеловиту обнову", рекао је Пленковић и додао да нешто више од 5.000 и даље нису у својим домовима. "Чињеница је да је овде живи готово исти број људи као и пре годину дана. Можда је 1.000 оних који су напустили подручје Баније", закључио је Пленковић, пренелис у хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана