Милановић: Хрватска не треба да чини оно што јој намећу велике силе

Срна
Милановић: Хрватска не треба да чини оно што јој намећу велике силе

ВУКОВАР - Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да Вашингтон и НАТО преко Украјине воде посреднички рат против Русије и да Хрватска, када је ријеч о било каквом уплитању у рат, не би требала да чини оно шта јој намећу веће силе.

“План не може бити да макну /руског предсједника/ Владимира Путина. План не могу бити санкције. Тиме се неће ништа постићи. Нису ни Слободана Милошевића сломили санкцијама. Иду из рата у рат. Шта бисмо требали бити? Амерички робови?”, питао је Милановић.

Ако немаш крајњи циљ и план, каже Милановић, онда то завршава као Авганистан.

Он је навео да одлука о обуци украјинских војника или било каквом уплитању у рат треба бити избор Хрватске, која не би требала да чини оно што јој намећу веће силе.

Коментаришући интервју хрватског премијера Андреја Пленковића за француске медије у којем је помињао и питање обуке украјинских војника у Хрватској, Милановић је рекао да Пленковић “пљује хрватске посланике и хрватске грађане у француским медијима”.

“Немој никада олајавати демократске посланике својих грађана и своје грађане у страним медијима. То је минимум бонтона”, рекао је Милановић новинарима у Вуковару.

Коментаришући недолазак представника Самосталне српске демократске странке /СДСС/ у Вуковар на обиљежавање 25 година од завршетка “мирне реинтеграције” хрватског Подунавља, Милановић је рекао да су “требали доћи, иако зна да није једноставно”.

“Ово је био сукоб двије стране, а сада је мир и ствари ипак иду некако напријед. Знам да не могу имати став попут мога, али то ни не очекујем”, рекао је Милановић.

Говорећи о повећању цијена у Хрватској након увођења евра, Милановић је оцијенио да је требало ангажовати “цијелу војску инспектора” који ће надгледати кретање цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана