Милановић: Хрватска је земља без власти, хвала богу није рат

Агенције
Милановић: Хрватска је земља без власти, хвала богу није рат

Загреб - Политичка криза у Хрватској достиже врхунац. ХДЗ је покренуо поступак опозива премијера Тихомира Орешковића, а опозициони СДП позива на хитне изборе.

Шеф ХДЗ, најутицајније владајуће странке у Хрватској, Томислав Карамарко саопштио је одлуку странке о премијеру и поручио да је Хрватској потребна "чврста, хомогена и јединствена влада која ће наставити да спроводи започете реформе". Ипак, Карамарко је рекао да ХДЗ није за нове изборе.

"Уцијене нећемо трпјети. Реформе се морају спровести уз одговорне људе. Апелујем да се охладе неке главе, а не да се иде на изборе. Ја јесам за изборе, али ћемо изгубити доста времена. За реконструкцију постоје рокови", рекао је Карамарко.

Такође, навео је да "постоје руке за рушење владе", као и да се није говорило о новом мандатару.

Орешковић, који је ванстраначки премијер, позвао је раније Карамарка и лидера МОСТ-а Божу Петрова да се повуку с потпредседничких позиција, зарад "националних интереса". Орешковић је тада рекао и да он неће да се повуче с премијерске функције, а исто је поручио и Петров.

Како пишу хрватски медији, очекује се да ће предлог ХДЗ-а за опозив премијера подржати опозициона СДП бившег премијера Зорана Милановића.

Ипак, убрзо се обратио и Милановић и рекао да "једна група људи која себе назива владом малтретира цијелу земљу".

"Морамо ићи на изборе, крајњи рок је септембар, мада ја не бих могао да објасним људима зашто би се толико чекало. Ми владу немамо, ми смо земља без власти. Хвала богу да није нека криза, да није рат или нека непогода", рекао је бивши премијер Хрватске.

Како је рекао, "Сабор се мора распустити што прије и расписати избори прије љета".

"Позивам их да то учине ако су патриоте, што стално за себе говоре", рекао је Милановић.

Позив ХДЗ-а за опозив Орешковића је прокоментарисао као маневар, којим ХДЗ избјегава гласање о неповјерењу свом лидеру Томиславу Карамарку. Ипак, СДП још није одлучио који је слиједећи корак. Како је Милановић навео, то ће се знати за неколико дана.

"Ми ћемо видјети шта је најпаметније како бисмо постигли циљ, а то су избори", рекао је Милановић.

Он је навео и да се "неки страховито боје воље хрватског народа, јер знају да ће бити кажњени".

"Нажалост, ми нисмо ни са ким у контакту, али са оваквим људима се и не може договарати", рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана