Милановић: Хрвати бирали тежи пут 41. и 91.

Танјуг
Милановић: Хрвати бирали тежи пут 41. и 91.

Сисак - У Брезовици код Сиска обиљежен је Дан антифашистичке борбе, у спомен на оснивање Првог сисачког партизанског одреда 1941.

Том приликом предсједница Колинда Грабар Китаровић поручила је да је историја учитељица живота, а премијер Зоран Милановић да су Хрвати увијек били на страни добра.

Партизански одред био је прва наоружана антифашистичка јединица у Хрватској и окупираној Европи у Другом свјетском рату.

Премијер је подсјетио да је Први сисачки партизански одред био углавном састављен од Хрвата, али у великој мјери и Срба и оцјенио да је управо та веза хрватских комуниста и српског народа и довела до тога да антифашистички партизански покрет постане масован и народни, као јединство Хрвата и Срба у борби за слободу.

Нагласио је да је "то хрватска хисторија", и да је морају гледати "отвореним очима" и о њој отворено разговарати, а своју дјецу и младе не индоктринирати, него их тјерати да мисле и постављају питања, пренијела је Хина.

"Добро је морало побједити зло и Хрвати су увијек били на правој страни - на страни добра, што наравно не значи да су рођени бољи, да су рођени супериорнији, јер нису. Али, да су бирали прави пут, да су бирали тежи пут и 1941. и 1991. то је чињеница. Хрватски пут је био тежи пут задњих стотину година и све што смо добили и зарадили, зарадили смо сами без кредита, без попуста, и на то имамо право", навео је Милановић.

Како је рекао, дуго им је требало да науче основну лекцију из историје и суживота "да живимо заједно, да дјелимо судбину заједно, да је ово држава хрватског народа у којој све мањине, па и најбројнија српска мањина, имају сва права, да поштују ову државу, да је воле, граде и његују".

Милановић сматра да су посљедњих стотину година Хрватску по значају и утицају у политичком животу обиљежила три човека - Стјепан Радић, Јосип Броз Тито и Фрањо Туђман.

"Коме криво, а коме право. Оно што је било 1945. не може се упоређивати с оним што је било 1991. или 2001. Свако добронамјеран то зна, то ће рећи својој дјеци, али основна порука остаје - Хрватска данас је модерна, демократска држава у којој влада право, у којој владају права свих њених грађана без обзира на њихову националност, без обзира на њихово рођење", рекао је премијер.

Вијенце у спомен-парку Брезовица положила је и Грабар Китаровић и подсјетила на ону стару "историја је учитељица живота".

"Мора бити утемељена на чињењицама. Ово мјесто симболично сажима историју. Хрватски комунисти су покренули устанак у Хрватској против окупације коју је подржавао усташки режим. То су чињенице које данас, 74 године од догађаја, морамо утврдити без спора", навела је Грабар Китаровић.

Антифашизам желимо да чувамо, додала је, "као историсјку вриједност, комунизам не, као ниједан други тоталитарни поредак".

"Говорећи о вриједностима антифашизма потребно је разлучити оправдану борбу против окупације и тоталитарних идеологија фашизма и нацизма, те усташких и четничких злочина, од онога што сав демократски свијет одбацује као негативно наслијеђе тоталитарне комунистичке идеологије", рекла је предсједница хрватске државе.

Нагласила је да хрватски народ и сви грађани Хрватске морају бити јединствени у жељи за бољом и просперитетнијом Хрватском.

"Оном Хрватском у којој нема нимало мјеста никаквој мржњи, дискриминацији, величању фашизма, тоталитаризма и диктатура, оном Хрватском гдје се једнако поштује и хрватски народ и све националне мањине, у којој се не говори ми или они, већ се на истини, поштењу, патриотизму и заједништву гради боља Хрватска", закључила је Грабар Китаровић.

Прослави код споменика Првом партизанском одреду присуствовале су и делегације државних институција, странака и удружења, сложни у осуди фашизма и још присутној, мисли да је неко супериорнији од другог, чему се, кажу, треба одлучно супротставити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана