Милановић: Додик није проблем за БиХ и добро јутро

Г.С.
Милановић: Додик није проблем за БиХ и добро јутро

Милорад Додик није проблем за Босну и Херцеговину и добро јутро да коначно освијестимо то, поручио је предсједник Хрватске Зоран Милановић у интервјуу за РТЛ.

“Ја на те ствари гледам из перспективе хрватског интереса и његовог оставрења како га ја разумијем након одређеног броја година и километаже али могу погријешити”, рекао је Милановић.

Милановић је поручио да је он једини хрватски политичар који је када је у питању БиХ у свом раду и дјеловању био на обје обале.

“Ја сам био доста близак са сарајевском екипом, а сад сам врло близак и сарађујем с представницима хрватског народа, не ХДЗ-а. Ја знам и једно и друго и видим шта им се ради. Покушава их се покрасти и узети заштита било којег њиховог интереса у Федерацији”, рекао је хрватски предсједник.

Милановић је поручио да је Република Српска чињеница и да никада неће отићи из БиХ јер “немају два пиштоља на воду”.

“Дакле, то плашење РС и њезином сепарацијом заправо подсјећа на неки начин на руску инвазију Украјине. Без Хрвата нема БиХ. Хрватски статус се уређује унутар Федерација у којој су заједно с Бошњацима, једна од два народа и има их четири пута мање”, додао је Милановић.

Предсједник Хрватске рекао је да је Дом народа Федерације дом конститутивних народа, “то није дом раје, то је дом народа Бошњака, Срба и Хрвата”.

“С обзиром на то да Срба у Федерацији практички више ни нема и да су Дом у Федерацији преузели Бошњаци и да им они бирају представнике и једина линија одбране националних интереса је хрватска већина у Дому народа”, рекао је Милановић.

Милановић је истакао да не сматра да су разговори око измјена Изборног закона БиХ у Неуму “нови Дејтон”.

“Не вјерујем јер ја то пратим детаљно. У контакту сам стално с људима, али ако им ми не помогнемо и ако се ми за њих не изборимо у ЕУ против хладних и циничних панкера са запада они ће бити дословно сведени не на статус националне мањине, јер у Хрватској мањине имају добар статус, него на статус отирача. Неће их бити. За то су криви они који то допуштају и који не предузимају оно што би могли, а то је наша влада, на челу с Пленковићем. Не раде ништа и када требају направити нешто они побјегну”, рекао је Милановић.

Милановић је рекао да постоје неки људи који опструишу преговоре “прије свега сарајевске унитаристичке елите, Изетбеговић, Џеферовић”.

“Ја знам шта се догађа. Купују и краду вријеме. То су преговори с великом фигом у џепу”, закључио је хрватски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана