Милановић честитао Божић уз критике извршној власти

Танјуг
Милановић честитао Божић уз критике извршној власти

ЗАГРЕБ- Хрватски предсједник Зоран Милановић честитао је грађанима Божић, који Хрвати обиљежавају данас, по Грегоријанском календару, пожељевши им добар живот и поштено друштво, а Хрватској мир и сигурност, уз критике и упозорења упућена актуелној извршној власти.

-У хришћанској и западној традицији - којој је Хрватска увијек припадала, а и данас припада - божићни се празници с правом сматра најрадоснијим јер с њим долази окупљање породице и радост дружења у топлини и миру дома. Надам се и од срца желим да тако буде и сада, да сви хришћански вјерници, сви хрватски грађани дочекају и прославе Божић у миру и весељу, заједно са својим породицама, пријатељима - поручио је Милановић у честитки грађанима Хрватске, Хрватима широм свијета, а посебно онима у БиХ.

Милановић је у, иначе, веома опширној честитки примијетио да се данас сви мали народи све мање слушају, а њихов гласе се, каже, узима здраво за готово и прије него их се ишта пита, још је важније сачувати и оснажити свијест о тој припадности.

-Јер, и у новијој историји показало се то пресудним за очување наше државе и нашег идентитета - навео је Милановић и додао: “Свједочимо, нажалост, како мир, сигурност и солидарност нису задати, како нестају преко ноћи и како мало треба да се те вриједности затаје или чак погазе. Хрватска је осјетила и освијестила како то изгледа и баш то искуство даје нам за право да упозоравамо, да тражимо праведност, али и да будемо мудри и да водимо рачуна о себи”.

Према његовим ријечима, смета равнодушност за бриге хрватског народа у БиХ, чија се равноправност и конститутивност - загарантована Дејтонским споразумом - покушава омаловажити, па и укинути.

-Хрватска и њена извршна власт то не смију дозволити.Права Хрвата у БиХ, увјерен сам, могу се снажније бранити и морају се гласније заговарати на мјестима на којима се одлучује. Нико други, осим нас, то неће чинити, а ми то не чинимо довољно. Хрватски народ у Босни и БиХ трајно је задужио Хрватску и моја је жеља да се у скорој будућности има разлога радовати цјеловитом остварењу својих права - поручио је хрватски предсједник, пренијела је Хина. Милановић је истакао и да је Божић прилика да своје жеље за миром, добротом и заједништвом међу људима упутимо како својим пријатељима и сусједима, тако и свима у свијету који пате и трпе због ратова и насиља.

-У Хрватској данас живимо у миру и сигурности - што је велика благодет – али многим нашим суграђанима недостају финансијски услови за добар живот, недостаје им социјална сигурност. Бриге хрватских грађана су оправдане и разумљиве, па их одговорни не смију занемарити или, чему такође свједочимо, прекривати статистичким подацима који често не одражавају стварни квалитету живота у Хрватској - навео је Милановић.

Примијетио је, међутим, да готово свима, посебно и највише сметају неправда и неједнакост пред законима и институцијама државе.

-Раширена корупција и злоупораба јавног новца попримили су такве размјере да се та пошаст не може прећутати ни у ово празнично вријеме.Пред том чињеницом нико не смије затварати очи и сигуран сам како баш то – корупција, погодовање и неправда – највише стварају незадовољство код хрватских људи. Такве појаве, сада већ свакодневне и без адекватних санкција, уништавају вјеру људи у институције наше државе и више од свега тјерају наше људе из државе - упозорио је Милановић.

Нагласио је да је одговорност свих - а највише извршне државне власти - да звучне празничне поруке које, како каже, слушамо, буду преточене у стварност и да се људи у Хрватској могу истински радовати бољем животу и праведнијем друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана