Милановић: Бошњачки политичари понашају се као Милошевић из 1990.

Фена
Милановић: Бошњачки политичари понашају се као Милошевић из 1990.

ЗАГРЕБ - Бошњачко водство у БиХ понавља обрасце понашања Слободана Милошевића, а хрватску дипломацију води "шачица климаваца и кукавица", рекао је у петак предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић.

"Данашње понашање бошњачког водства у Босни и Херцеговини преузело је образац Слободана Милошевића, њиховог крвника, из 1990. године", рекао је Милановић у изјави за медије током посјете Установи за свеобухватну заштиту Тигрови у Ракитју.

Тиме се реферисао на телевизијски наступ предсједника Хрватске републиканске странке Славена Рагужа на Федералној телевизији БиХ у сриједу у којем је бошњачким представницима цитирао ријечи бившег србијанског предсједника деведесетих година о политичком систему који се не базира на националистичком предзнаку, с чим су се бошњачки учесници емисије сложили.

"Уловио их је као задње сомове, то вам је то", рекао је Милановић у петак, поновивши како грађанско уређење Хрватској сусједној земљи није опција.

"Не само да то није могуће него није ни у интересу Хрватске", казао је Милановић, додајући како он "покушава пронаћи рјешења да се Хрвате не малтретира као што су то београдска 'чаршија' и Милошевић радили некој другој мањини".

Свој 'гласан' приступ политичкој ситуацији у БиХ, у којој трају преговори о изборном закону који би се требао реформисати како бошњачки гласачи не би поновно бирали хрватске политичке представнике, оцијенио је "јединим начином".

"Не иде друкчије него гласно", рекао је предсједник о свом политичком приступу који често наилази на критике политичара у БиХ.  

"Ја се тиме нажалост бавим сваки дан, а (хрватски премијер Андреј) Пленковић се бави лобирањем у Бриселу и рјешавањем глобалних конфликата на руској плочи. Само напријед с тим", додао је.

Климавци и кукавице

Милановић сматра како је питање БиХ хрватској влади "некаква рубна гњаважа", па је критиковао њен приступ том проблему.

"Ова хрватска дипломација је напросто шачица климаваца и кукавица и људи који су Хрватској на срамоту", истакао је, нагласивши да мисли на врх, а не о "цијелој служби", преноси Хина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана