Мигранти на швајцарској телевизији: Хрвати нас туку дрвеним моткама

index.hr
Мигранти на швајцарској телевизији: Хрвати нас туку дрвеним моткама

БЕРН - Швајцарска јавна телевизија "СРФ" објавила је још један велики деветоминутни прилог о поступању хрватске полиције према мигрантима, али и одговорности швајцарских власти за то што Швајцарска као чланица шенгенске зоне и потписница Даблинског протокола профитира од незаконите и насилне политике "пусхбацка" коју проводе хрватски власти.


Аутори прилога су Никол Вегеле и Џорџ Хаузер.

Вегеле је новинарка која је већ направила прилог који је говорио о томе како хрватска полиција незаконито протјерује мигранте преко границе у БиХ, док је Хаузер водио интервју с хрватском предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић, у којем је она признала да Хрватска проводи такозвану политику "пусхбацка".

У прилогу су приказани нови снимци са границе Хрватске и БиХ и разговори са свједоцима из Велике Кладуше који тврде да хрватска полиција понекад и аутобусима доводи мигранте до границе с БиХ и онда их насилно тјера да напусте Хрватску, што је све противзаконито.

Човјек који живи близу "зелене границе" с Хрватском за "СРФ" је испричао да често чује и пуцње и да је више пута свједочио томе да хрватска полиција протјерује мигранте у БиХ.

Према процјенама свједока на терену, Хрватска дневно на илегалан начин у БиХ протјера у просјеку 40-50 људи, кршећи тако њихова људска права, пренијела је поменута телевизија.

Премлаћивање дрвеним моткама

"СРФ" је разговарао и с неколико миграната који су управо протјерани из Хрватске у БиХ, дочекујући их на шумском путу који води преко границе. Њихова свједочења су застрашујућа.

Говоре о томе како су их маскирани хрватски полицајци тукли и то моткама и очишћеним гранама са дрвећа. Показали су и свјеже повреде на својим ногама и нарочито леђима, која, како наводе, хрватска полиција посебно воли да удара.

Телевизија је описала и једну од ситуација која приказује, наводну, бруталност хрватске полиције.

"Хватска полиција их је довела на границу према БиХ, а онда се осам хрватских полицајаца постројило у шпалир - са једне стране их је било четири као и са друге. Имали су мотке у рукама, а мигрантима је наређено да прођу кроз тај шпалир. Када су кренули да то ураде, хрватски полицајци су почели да их ударају моткама, највише по ногама и леђима", јавила је телевизија.

"СРФ" има снимке тих свјежих тјелесних повреда.

У прилогу се спомиње и писмо полицајца који се анонимно пожалио пучком правобранитељу Лори Видовић да га шефови тјерају да незаконито и насилно протјерује мигранте.

Питање швајцарске заступнице

Занимљив је и дио који се бави одговорношћу швајцарских власти које профитирају од хрватске политике према мигрантима. Истиче се да "двије мале земље имају изврсне односе", али да Швајцарска ове године биљежи мањи број тражилаца азила и то због "пусхбацка" који проводе периферне чланице ЕУ, међу њима и Хрватска.

"СРФ" наглашава да је посланица у швајцарском парламенту Самира Марти поднијела захтјев швајцарској влади, у којем од њих тражи оглашавање о томе "да ли избјеглице у Хрватској имају приступ тражењу азила и правном систему", а одговор ће добити на јесен.

До сад се из швајцарске владе могло чути да се они залажу "за ефективну заштиту границе која не иде на штету поштовања међународних конвенција и европских норми људских права". Када је ријеч о понашању Хрватске, швајцарске власти се позивају на званичне изјаве из Загреба.

Видео можете погледати на ОВОМ ЛИНКУ.

(Индеџ.хр)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана