Мигранти на македонско-грчкој граници штрајкују глађу

Агенције
Мигранти на македонско-грчкој граници штрајкују глађу

Ђевђелија - Велика група миграната из Ирана, Пакистана и Бангладеша, која на грчкој страни границе чека да уђе у Македонију, започела је штрајк глађу у импровизованом кампу одбијајући храну и воду.

Они одбијају помоћ и не желе да се врате у Грчку, одакле не престају да долазе пуни аутобуси. Очекује се око 7.000 нових миграната и избјеглица, јавили су локални медији.

Један Иранац покушао је да изврши самоубиство вјешањем, али га је у томе спријечила полиција. Границу између Грчке и Македоније несметано прелазе избјеглице из Сирије, Авганистана и Ирака.

Од прије три дана Словенија, Хрватска, Србија и Македонија пропуштају само избјеглице из ратом захваћених земаља, док економским мигрантима из Ирана, Пакистана, Марока, Судана, Конга, Алжира и других сјеверноафричких земаља није дозвољен улазак.

Једна фотографија која је настала на македонско-грчкој граници привукла је велику пажњу на друштвеним мрежама. Фотограф је ухватио интимни тренутак оца и сина који бјеже од рата, а фотографија је путем странице "Humans of Refuge" обишла свијет.

Фотографија на којој син мази неутјешног оца у сузама разњежила је кориснике друштвених мрежа. Отац који једе оброк сједећи на земљи не може да заустави сузе док син покушава да га смири.

Фотографија је настала након вијести да избјеглице које не долазе из земаља погођених ратом не смију у Македонију.

Македонско Министарство унутрашњих послова упозорило је да се број миграната стално повећава.

Право на тражење азила јесте универзално право и не треба да се односи само на људе из земаља погођених ратом, пише на страници на којој је објављена фотографија. Затварање граница пред људима који траже азил крши Женевску конвенцију и у исто вријеме подстиче расну и националну дискриминацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана