Мицотакис: Западни Балкан да се прикључи ЕУ 2033. године

Г.С.
Мицотакис: Западни Балкан да се прикључи ЕУ 2033. године

СОЛУН - Грчки премијер Кирјакос Мицотакис изјавио је у Солуну на самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи да би 2033. година требало да буде рок за приступање свих земаља Западног Балкана Европској унији, пишу Танјуг и РТС.

У оквиру Самита Процеса сарадње у југоистичној Европи у Солуну, предсједник Србије Александар Вучић присуствовао је радној вечери коју је Мицотакис приредио за шефове држава и влада.

Грчки премијер је рекао је да би 2033. година требало да буде рок за приступање свих земаља Западног Балкана Европској унији.

- То је амбициозан циљ за Западни Балкан, али мислим да би могао бити реалан ако се идеја проширења врати као основна вриједност Европске уније - рекао је Мицотакис, пренијела је АНА.

По завршетку самита СЕЕЦП, којим је Грчка предсједавала, грчки премијер је позвао Југоисточну Европу да промовише пут мира и међународне законитости, заједничке безбједности и просперитета.

То је, како је рекао, основа Солунске декларације, која је једногласно усвојена.

Усвојена заједничка декларација из Солуна је званични документ континуиране посвећености страна принципима демократије, правне државе и темељним принципима међусобног поштовања и солидарности, рекао је Мицотакис.

Он је поновио да је кључни приоритет интеграција читавог региона југоисточне Европе, посебно Западног Балкана, у Европску унију, скоро 20 година откако је пут отворен поново у Солуну током грчког предсједавања 2003. године.

Мицотакис је казао да је дошло вријеме да се крене са одлучним корацима ка укључивању Западног Балкана у европску породицу.

Десет лидера земаља Југоисточне Европе и три министра спољних послова подржали су декларацију Процеса сарадње у Југоисточној Европи, објављену након завршетка самита СЕЕЦП у Солуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана